Проблеми захисників ПМР – на контролі Уряду

Традиційним для керівництва республіки є спілкування з діячами громадських організацій. 9 квітня Голова Уряду Олександр Мартинов і представники виконавчої гілки влади зустрілися з лідерами районних відділень «Союзу захисників Придністров’я».

Заступник Голови Уряду, міністр охорони здоров’я Олексій Цуркан поінформував учасників події про хід виконання доручень за підсумками минулих зустрічей. Далі керівник «Союзу захисників Придністров’я» Володимир Бучка та його колеги висвітлили проблеми, які турбують нині членів громадської організації у містах і селах.

Як зазначив представник Бендер Анатолій Булда, середній вік тих, хто створював і відстоював нашу республіку, наближається до 60. Дехто нині проживає самотньо, є інваліди та хворі люди, за якими потрібен догляд. Він запропонував відкрити будинок ветеранів для догляду за одинокими захисниками Придністров’я, які досягли похилого віку. Упродовж місяця міністерства із соціального захисту та праці, а також економічного розвитку опрацюють усі варіанти для розв’язання цієї проблеми.

Актуальним залишається питання забезпечення житлом придністровців, які дарували нам мирне життя. Олександр Мартинов зазначив, що найближчим часом відбудеться нарада за участю глав державних адміністрацій міст і районів ПМР. «На ній вони доповідатимуть, як цю проблему краще розв’язати на місцях, аби захисники отримали необхідне житло», – зазначив Голова Уряду.

Володимир Бучка додав, що подекуди необхідна й газифікація будинків захисників, які мешкають у сільській місцевості. Зокрема, підключити «блакитне паливо» потрібно ще до 32 домоволодінь у селі Володимирівка Слободзейського району.

Голова Уряду прокоментував шляхи розв’язання цього питання: «Ми готуємо доповнення до закону про бюджет Фонду капітальних вкладень. Отже, маємо нагоду включити й цю суму. Якщо Верховна Рада підтримає пропозицію, то відразу ж приступимо до робіт, постараємося зробити так, щоб будинки були газифіковані до осінньо-зимового періоду».

Йшлося також про розміри допомоги на поховання. На сьогодні вона становить близько 1 900 рублів. Олексій Цуркан зазначив, що Урядом уже розроблений законопроект, який передбачає збільшення цієї суми на 20 РР МЗП. У свою чергу, захисники підкреслили, що цього буде недостатньо на найнеобхідніші потреби.

Олександр Мартинов дав доручення міністерствам економічного розвитку та соціального захисту й праці прорахувати можливість поетапного підвищення допомоги, а також включити ритуальні послуги до соціально значущих, щоб захисники могли скористатися ними на пільгових умовах.

На зустрічі обговорили важливі питання, пов’язані з санаторно-курортним лікуванням, зубопротезуванням, комунальними платежами тощо.

Підбиваючи підсумок плідної розмови, Володимир Бучка подякував Олександру Мартинову за конструктивну співпрацю, яка допомагає розв’язувати проблеми захисників Придністров’я. Голова Уряду висловив задоволення продуктивністю зустрічей, які дозволяють своєчасно реагувати на життєві проблеми громадян Придністров’я.

Олександр   ЗАЙЧУК.