Зміцнити фундамент

Під час зустрічі на майданчику Уряду член Громадської палати ПМР від Бендер гаряче переконував Олександра Мартинова в тому, що Бендерській лікарні конче потрібен томограф. Він зачепив проблему щодо збереження медичних кадрів у місті та ще багато іншого.

Голова Уряду відповів, що означені питання стосовно медичної галузі розглядаються фахівцями Міністерства охорони здоров’я спільно з главами держадміністрацій. Варто також зайнятися розробкою програми диспансеризації населення, щоб запобігти серйозним захворюванням, та звернути увагу людей на більш уважне ставлення до власного здоров’я. До цієї роботи підключать і Громадську палату республіки.

Учасників зустрічі цікавило питання заробітної плати та пенсійного забезпечення. Прем’єр-міністр відповів наступне: «У 2016 році через злочинну і неадекватну економічну, валютну політику зарплата в доларовому еквіваленті під час перерахування її за фактичним курсом, що діяв у тіньовому сегменті ринковим курсом, знизилася до 210 доларів, практично на 40 %… На сьогодні держава спільно з громадськістю проводить іншу економічну політику. Ми вживаємо заходів щодо оздоровлення економіки та прозорості грошової політики. У результаті у 2018 році по відношенню до 2016-го нам удалося компенсувати падіння на 25 %. Якщо 2016 року зарплата становила близько 210 доларів, то у 2018-му вона досягла майже 262 доларів».

Олександр Мартинов нагадав, що держава намагається надавати підтримку населенню різними способами: минулого року пенсіонерам, чиї пенсії не досягають прожиткового мінімуму, впровадили 100 рублів доплати; профінансовано низку пільг, підвищено зарплати педагогам корекційних шкіл, а зарплати та пенсії на початку 2019 року зросли на 7 %.

Учасників зустрічі хвилювало питання щодо зацікавлення професійних кадрів, залишення їх у республіці. Чим їх привабити, як виправити ситуацію? Голова Уряду зазначив, що є напрацювання, які мають розв’язати проблему плинності кадрів, затримки молодих спеціалістів, а саме: «Суть полягає в тому, щоб допомагати молодим сім’ям придбати житло. Держава могла б надавати субсидії до половини вартості квартири, а якщо родина з дітьми – одним, двома, а то й більше, – можливо й до 100 % вартості. Це ще один із механізмів підтримки», – зазначив прем’єр. Особливий наголос ставиться на соціально значущі професії. Допомагатиме вона і тим, хто має намір вести власний бізнес. Так, найближчим часом запрацює фонд розвитку підприємництва, незабаром відчинить двері бізнес-школа, де молоді підприємці зможуть здобути кваліфіковану допомогу та знання.

Йшлося про підтримку придністровських спортсменів, як діючих, так і ветеранів спорту. Члени Громадської палати пропонують визначитися з фінансуванням на державному рівні молодих атлетів, які беруть учать у чемпіонатах світу та Європи, а також заохочувати їх більш суттєвими винагородами. Необхідно потурбуватися і про ветеранів спорту. За дорученням Голови Уряду всі питання належить опрацювати й виробити відповідні пропозиції. На багато з озвучених проблем (після уважного вивчення у відомствах) відповіді дадуть на наступній зустрічі з громадськими діячами.

Об’єктивною оцінкою діяльності Уряду пролунали слова члена Громадської палати Миколи Бучацького: «Хочу висловити підтримку Уряду, виконавчий орган влади з самого початку взяв курс на оздоровлення економіки через зміцнення фундаменту, хоча дуже хотілося фарбувати фасад. Уперше в історії ПМР багато уваги приділяється підтримці об’єктів освіти, охорони здоров’я та спорту». Його слова були зустрінуті оплесками.

Ірина   МАСЛОВА.