Захист прав придністровців – пріоритет роботи законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради, яке відбулося 10 квітня, народні депутати ухвалили низку законопроектів, що стосуються функціонування різних сфер життя нашої республіки.

У першому читанні депутати розглянули проект конституційного Закону ПМР «Про внесення змін до Конституції Придністровської Молдавської Республіки». Пакет із трьох законопроектів стосується оптимізації кількісного складу депутатського корпусу всіх рівнів. Концептуальним завданням ініціативи є раціоналізація, в тому числі скорочення витрат консолідованого бюджету на функціонування вищого законодавчого та представницьких органів влади на місцях.

Заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва в інтерв’ю для представників засобів масової інформації прокоментувала важливість цих законодавчих ініціатив: «Зміни в Конституції ПМР дозволять мінімізувати витрати на утримання вищого законодавчого органу держави. Планується скоротити кількість депутатів з 43 до 33 осіб. Моя позиція полягає в тому, що починати треба з себе. Будемо сподіватися, що органи виконавчої влади також будуть зменшувати чисельність свого апарату».

Галина Михайлівна висловила впевненість, що зекономлені кошти будуть спрямовані на соціальні проекти на користь громадян ПМР. Зміни в законодавстві мотивуватимуть народних обранців більш ефективно працювати в питаннях допомоги громадянам, які мешкають на їхніх виборчих округах.Передбачається також скорочення кількості депутатів міських і районних рад.

У разі схвалення нових норм, вони наберуть чинності й застосовуватимуться вже з 2020 року, в рамках проведення єдиного дня голосування і для Верховної Ради, й для місцевих Рад народних депутатів.

Депутат Антон Онуфрієнко виніс на розгляд своїх колег законопроект «Про внесення змін і доповнень до «Житлового кодексу Придністровської Молдавської Республіки». Як пояснив автор, необхідність прийняття законопроекту обумовлена численними зверненнями громадян з питань мінімізації неплатежів за комунальні послуги з метою його урегулювання.

На сьогодні кооперативні будинки укладають прямі договори з постачальниками комунальних послуг. Раніше до народних обранців звернулися голови житлових кооперативів. За їхніми словами, через злісних неплатників потерпають мешканці, які сумлінно оплачують комунальні послуги.

Так, наприклад, з настанням опалювального сезону комунальні організації відмовляються постачати тепло в житлові кооперативи, які накопичили великі борги. Цей законопроект покликаний виправити таку ситуацію. Згідно із запропонованими нормами, власники приміщень у багатоквартирних будинках вносять плату за комунальні послуги безпосередньо виробникам відповідних послуг. Такий механізм забезпечить принцип справедливої та прозорої системи оплати послуг. Зазначена система повинна влаштувати власників багатоквартирних житлових будинків, товариств власників житла, житлових кооперативів, а також виробників та постачальників комунальних послуг, оскільки сприятиме підвищенню платіжної дисципліни за рахунок виключення посередників із ланцюжка оплати.

Микола   ЮРКЕВИЧ.