Водопостачання для придністровців

Минулого тижня керівники ПМР на чолі з Головою Уряду Олександром Мартиновим відвідали ДУП «Водопостачання та водовідведення». Захід відбувся у рамках планового об’їзду та перевірки підприємств комунальної галузі. Головна мета візиту – дізнатися про плани установи щодо робіт по республіці у 2019 році. Також протягом зустрічі обговорювались актуальні проблеми організації та шляхи їх вирішення.

Почали візит зі знайомства з насосною станцією установи. Директор ДУП Олександр Горіца повідомив прем’єр-міністра про сучасний стан обладнання станції. За словами керівника організації, для більшої ефективності праці та безпечності роботи установи деякі агрегати потребують заміни на енергоощадні. Кількість насосних станцій по республіці становить близько 40, тож увагу необхідно приділити майже всім об’єктам.

«Значущість проблем у комунальному господарстві не менша, ніж питання шкіл, садочків та лікарень. Настроєність на розв’язання цієї проблеми є. Потрібно рухатися вперед», – підкреслив Голова Уряду.

Також на зустрічі обговорювалися плани установи на 2019 рік. Одним із важливих проектів є ремонт та реконструкція зношених об’єктів. Олександр Горіца зазначив, що деяке обладнання потребує термінової заміни: «На обраних ділянках занадто висока аварійність. Іноді, коли ми робимо розкопки на аварії, то помічаємо, що трубопровід, який знаходиться під землею, вже відновлювали двічі».

Цього року на ремонт водоканалізаційних мереж у республіці було виділено понад 40 млн рублів. Однак для повного оновлення та зміни ситуації в республіці у галузі водопостачання та водовідведення необхідно впродовж трьох років спрямовувати у ДУП 50 млн рублів – таких висновків за проведеними розрахунками дійшли на підприємстві. У відповідь керівництвом держави було зазначено, що протягом наступних років на цілі організації виділятимуться кошти, не менші за необхідну за розрахунком суму.

«Нині об’єкти перебувають в ризиковій зоні аварійності, коли число поривів зростає в геометричній прогресії. Заходи, які будуть вжиті за інвестиційною програмою в середньостроковій перспективі, дозволять вивести інфраструктуру з червоної зони та вплинуть на якість послуг», – повідомив заступник Голови Уряду, міністр економічного розвитку ПМР Сергій Оболоник.

Окрему увагу приділили й водопостачанню в селах республіки. У деяких населених пунктах Придністров’я минулого року цю проблему вже вдалося вирішити, але багато районів ще чекають на установку обладнання. З метою оптимізації водопостачання на цих територіях Олександр Мартинов доручив підготувати програму з кількості сіл, що потребують встановлення водопостачання, та суми затрат на ці роботи.

Кадри – ще одна важлива проблема для підприємства. Керівництво водоканалу відзначає, що колектив поступово старіє, а нових молодих кадрів не вистачає. Основна проблема, в першу чергу, полягає в оплаті праці. Робота у цьому напрямку проводиться сьогодні також і в Уряді: «Одразу після травневих свят відбудеться робоча нарада. Я чекаю по кожному підприємству концепцію політики з оплати праці на середньострокову перспективу. Основні моменти: політика з оплати праці, конкретний графік підвищення на 2020 та 2021 роки», – підбив підсумки заходу прем’єр-міністр.

Марія   ЛУНІНА.