Золота рибка: штраф за рибальство під час заборони – до 1 000 РР МЗП

1 квітня 2019 року Міністерство сільського господарства і природних ресурсів ПМР видало наказ про заборону рибальства в нерестовий період.

У відповідності до цього розпорядчого документа з 15 квітня по 15 червня встановлюється повна заборона любительського, спортивного та промислового рибальства на більшості водойм Придністров’я, а саме: на Дністрі, Дубоссарському та Кучурганському водосховищах, а також інших рибогосподарських водних басейнах республіки.

Нерестова заборона не поширюється на рибогосподарські водойми, надані фізичним і юридичним особам для рибництва, а також на здійснення рибальства в науково-дослідних і контрольних цілях.

Заборона діятиме:

а) на річці Дністер (з притоками): від міста Кам’янки вгору за течією до кордону з Україною;

б) на Дубоссарському водосховищі та річці Дністер (з притоками) до міста Кам’янки;

в) на річці Дністер (з притоками): від греблі Дубоссарської ГЕС вниз за течією, включаючи протоку Турунчук, до кордону з Україною;

г) на Кучурганському водосховищі;

д) на інших рибогосподарських водоймах ПМР.

Терміни забороненого періоду поширюються на перше й останнє число заборони включно і можуть бути перенесені Міністерством сільського господарства і природних ресурсів респуб-
ліки на 15 днів у ту чи іншу сторону в залежності від гідрометеорологічних умов.

Нагадаємо, що за порушення правил рибальства під час нерестового періоду законодавство ПМР передбачає адміністративну відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу, в тому числі: на громадян – у розмірі від 20 до 50 РР МЗП, на посадових осіб – від 100 до 300 РР МЗП, на юридичних осіб – від 300 до 600 РР МЗП.

Грубе порушення правил риболовлі (рибальство в заборонених місцях або в терміни заборони, забороненими знаряддями або способами), а також систематичне порушення інших правил риболовлі тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 100 до 450 РР МЗП з конфіскацією судна та інших знарядь ловлі або без неї, на посадових осіб – від 300 до 600 РР МЗП з конфіскацією судна та інших знарядь ловлі або без конфіскації, на юридичних осіб – від 600 до 1000 РР МЗП з конфіскацією судна й інших знарядь ловлі або без неї.

Конфіскацією знарядь риболовлі чи предметів адміністративного правопорушення є примусова безоплатна передача у державну власність цих речей. Конфіскація призначається суддею.

Не є конфіскацією вилучення з незаконного володіння особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, знаряддя ловлі або предмета адміністративного правопорушення:

а) які відповідно до Закону підлягають поверненню його законному власнику;

б) які вилучені з обороту або перебувають у протиправному володінні особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, з інших причин і на цій підставі підлягають оберненню у власність держави або знищенню.

Олександр   ПЕТРЕНКО.