Придністров’я на міжнародній освітній арені

Делегація ПМР взяла участь у Х Міжнародному освітньому форумі в Санкт-Петербурзі, який працював упродовж чотирьох днів наприкінці березня. На час весняних шкільних канікул російське місто перетворилося в освітню столицю.

Ювілейний Міжнародний форум став рекордним за кількістю гостей – понад 33 тисячі педагогів, учених, фахівців управлінь освіти, експертів, представників влади та громадських організацій із 33 країн світу – від Аргентини й Афганістану до Індонезії та Японії. З-поміж учасників була і делегація з Придністров’я. Нашу республіку представляли міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова та начальник Управління народної освіти Слободзейського району Світлана Гарага.

«Було заплановано понад 400 заходів, які проводилися на 300 майданчиках – це окремі школи, гімназії, ліцеї, дитячі садки. Досить широко була представлена додаткова освіта. Кожного дня ми відвідували по 2 освітніх майданчика. Грандіозна зустріч відбулася в Будинку національностей, де ми ділилися досвідом взаємодії різних культур нашої республіки», – розповіла міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова. Значущим результатом цієї поїздки стало підписання договору про співпрацю з Російським Державним педагогічним університетом ім. О. І. Герцена. Зокрема, російський вищий навчальний заклад допоможе Придністров’ю в підготовці педагогів корекційних навчальних закладів. «Нас це надзвичайно цікавить, оскільки корекційні школи – занадто тонка специфіка, це заклади, де навчаються діти з порушенням інтелекту, вадами зору, слуху, мови. Тут панують самостійні та виокремлені спеціалізації, поодинокі, але в той же час украй актуальні спеціальності. Наша республіка відчуває дефіцит таких фахівців. У Придністровському держуніверситеті з 2018 року відкрита група корекційної педагогічної освіти, тепер ми думаємо про створення такої ж групи в педагогічному коледжі м. Бендери. Тому нині досвід російських колег для нас дуже важливий, адже нам потрібні першокласні фахівці», – підкреслює Тетяна Логінова.

Ще один напрямок, який детально вивчили придністровські делегати, – додаткова освіта. Ця тема стала особливо цікавою для начальника Управління народної освіти Слободзейського району, де функціонують 50 шкіл і дитячих садків. Що важливо, при кожному навчальному закладі району функціонують гуртки та проводяться додаткові заняття за інтересами дітей. «Відвідавши Міжнародний освітній форум у Санкт-Петербурзі, вивчивши досвід колег у галузі додаткової освіти, ми дійшли висновку, що більше робимо акцент на гуртки гуманітарної, творчої спрямованості, проте на сьогодні досить важливо розвивати й напрямок цифрових технологій, оскільки це одна з пріоритетних галузей», – зазначила начальник Управління народної освіти Слободзейського району Світлана Гарага. Одним з освітніх майданчиків, де побувала придністровська делегація, стала інженерно-технологічна школа. Учасники форуму відвідали клас віртуальної реальності та кабінет інженерного креслення. «У ході Міжнародного форуму ми ще раз переконалися, що, перебуваючи в освітньому полі РФ, Придністров’я розвивається разом з Російською Федерацією, але в той же час, досвід колег, у тому числі й зарубіжних, став надзвичайно корисним і важливим для нас», – зазначила міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова.

Оксана   КРУК.