Дуальна освіта: досвід російських колег

Нещодавно придністровська делегація, до складу якої увійшли представники міністерств освіти, економічного розвитку та фахівці навчальних організацій середньої професійної освіти республіки, відвідала Калузьку область. Мета поїздки – вивчення досвіду роботи російських колег у галузі дуальної системи навчання. У ході візиту гості з Придністров’я побували на різних підприємствах і в навчальних закладах російського регіону.

Нагадаємо, що дуальна система освіти – це коли між навчальною організацією та конкретним підприємством укладається договір про співпрацю в плані підготовки кваліфікованих кадрів. За такої схеми теоретична частина навчання становить всього 30 % і відбувається в організації освіти, а решта 70 % – це практика, яку студенти проходять на базі підприємства, як то кажуть, на робочому місці. Родоначальником дуальної освіти вважається Німеччина, її досвід перейняли багато країн Європи. З 1 січня 2018 року дуальне навчання почали упроваджувати і в ПМР. «Якщо в інших країнах на підготовку та засвоєння цієї системи чи її елемнтів витрачали близько року, а то й більше часу, то у нас в республіці на розробку проекту, вивчення досвіду інших країн знадобилося всього близько 2 місяців», – розповіла нам начальник управління професійної освіти Міністерства просвіти Людмила Тануркова.

За дуальною системою навчання в Придністров’ї готують робітників і фахівців легкої, важкої, зокрема металургійної промисловості, працівників електроенергетики та деяких інших фахів. Договір про співпрацю уклали 9 навчальних організацій середньої професійної освіти та 20 підприємств республіки, таких як «Одема», «Вестра», «Интерцентр Люкс», «Софтшуз», «Флоаре», Молдавський металургійний завод, Молдавська ДРЕС, «Електромаш» тощо. «Суть у тому, що підприємство, зацікавлене в налагодженні дуальної системи навчання, звертається на адресу Міністерства просвіти, де розглядається питання, на базі якої навчальної організації це можливо реалізувати. Важливим є те, що в розробці освітньої програми активну участь беруть саме представники підприємств, оскільки вони конкретно визначають, які фахівці їм потрібні та що вони повинні вміти робити», – зазначила Людмила Тануркова.

Час навчання варіюється від 2,5 до 3 років, залежно від обраної спеціальності – це для студентів навчальних закладів середньої професійної освіти. Є ще ті, хто просто перекваліфіковується з однієї професії на іншу, тут термін навчання становить кілька місяців. «Хочеться відзначити, що кожне підприємство пропонує свої соціальні гарантії з тим, щоб зацікавити студентів – це і виплата стипендій, і безкоштовне харчування та проїзд у громадському транспорті на період навчання», – повідомила начальник управління професійної освіти Міністерства просвіти ПМР.

Практико-орієнтована система освіти в Придністров’ї дає свої результати, за час роботи проекту курс навчання пройшли близько двохсот людей, на сьогодні частина з них – кваліфіковані фахівці, які вже працюють на підприємствах республіки. Разом з тим, система вимагає ще свого вдосконалення, адже в процесі виникає безліч додаткових запитань і пропозицій, зазначила Людмила Тануркова. Саме тому представники Міністерства просвіти вийшли з ініціативою вивчити досвід російських колег. Вибір зупинили на прикладі Калузької області, що не випадково, оскільки саме цей регіон Росії вважається передовим у галузі дуальної освіти.

«Нас познайомили з класичним зразком застосування дуальної системи навчання на найбільшому європейському автомобілебудівному концерні «Volkswagen», – розповіла фахівець Мінпросу. Ми дізналися, як вони працюють і реалізовують цю систему. Зокрема, що особливо нам сподобалося, – там відбір студентів на навчання проводиться після другого курсу, організовується іспит на заводі та обирають найкращих. Причому, набір здійснюється не в одну групу, а в три. Ми теж вивчимо цей досвід і те, наскільки можливо його застосувати у нас. Ще нас зацікавила така практика, як лист очікування. Це коли випускників направляють на роботу, а їх призивають до лав Збройних сил. Вони служать, але на заводі фіксуються в листі очікування. Їхні робочі місця зберігаються, на підприємстві їх чекатимуть».

Але найголовніше, вивчаючи досвід російських колег, представники придністровської делегації переконалися, що робота в удосконаленні дуальної системи навчання в Придністров’ї проводиться в правильному напрямку. Позитивна практика, яка застосовується в Росії, також реалізується і в Придністров’ї, задоволено підсумувала Л. Тануркова.

Леся   ПОТОЦЬКА.