Сподіваємося на Молдавську ДРЕС

З метою підвищення якості підготовки кваліфікованих фахівців і працівників різних спеціальностей була створена Програма дуальної освіти. Вона покликана удосконалити процес навчання згідно з виробничими потребами придністровських підприємств та ринку праці. У межах цього проекту на базі Дністровського технікуму енергетики та комп’ютерних технологій 11 квітня відбувся Республіканський конкурс професійної майстерності «Кращий електрик». У ньому взяли участь шість навчальних закладів.

Про те, як організована тут робота з реалізації Програми дуальної освіти, розповіла директор навчального закладу Надія Залевська: «Досить важливим для нас став договір про співпрацю Дністровського технікуму із ЗАТ «Молдавська ДРЕС» в галузі практичної підготовки фахівців на базі енергетичного підприємства. Документ був підписаний 21 вересня 2018 року. Спільно з інженерами ДРЕС ми відразу ж почали розробляти навчальні програми для двох спеціальностей – тепло- та електротехнічної. Програми розраховані на 4 роки навчання з переважанням практичної роботи. ДРЕС – режимне підприємство з підвищеними заходами безпеки, й тому учні, які не досягли 18 років, не можуть бути допущені на цей об’єкт. У зв’язку з цим ми вирішили спільними зусиллями створити умови для практичного навчання на базі технікуму. Для цього потрібні були нові лабораторії, тренажери й досвідчені фахівці. Молдавська ДРЕС передала нам частину технологічного обладнання необхідного для практичного навчання. Силами наших викладачів і студентів створена лабораторія під назвою «Електромонтер», а також полігон із макетами основних вузлів обладнання електростанції. Користуючись цими об’єктами, студенти 3-го курсу складатимуть кваліфікаційний іспит з модуля «електромонтер». На 4-му курсі студенти, які досягли 18 років і вже мають необхідні навички, одержать допуск з електробезпеки та пройдуть виробничу практику безпосередньо в цехах ЗАТ «Молдавська ДРЕС». Це вагомий якісний ривок у навчанні. До цього проекту залучено 40 студентів.

Досить важливою для нас подією став Республіканський конкурс професійної майстерності. Для його успішного проведення учні та двоє майстрів виробничого навчання Володимир Чимпоєш і Сергій Дьогтев виготовили шість спеціальних конкурсних стендів, на яких виконуватимуться від 8 до 12 різних видів лабораторних робіт. Ще низка завдань має на меті виявити рівень підготовленості, знання і прогалини в навчанні та, звичайно, переможців конкурсу. У нас попередньо відбулися внутрішні олімпіади, щоб визначити тих, хто представлятиме технікум на конкурсі. Безумовно, це професійне змагання підвищить інтерес юнаків до навчання і сприятиме більш якісній підготовці молодих фахівців.

Що стосується працевлаштування. Цього року всі ми були приємно здивовані ажіотажним попитом на наших майбутніх випускників. Таке було вперше: ЗАТ «Молдавська ДРЕС», ДУП «ДК Дністеренерго», Слободзейські районні електромережі й Дубоссарська ГЕС буквально розхапали всіх наших майбутніх випускників, навіть заочників. Усього понад 80 осіб. Їм ще належить здавати курсові роботи та іспити, але більшість із них уже знає, де і яка робота на них чекає. Це радує, і дуже хочеться, щоб наша молодь залишалася в Придністров’ї та плідно працювала на своє і загальне благо. Ресурс є, тільки в нашому ДТЕіКТ навчається близько 400 студентів.

У технікумі є чимало проблем з кадрами, з навчальним обладнанням, ремонтом фасаду та приміщень. Проте вважаю, що за державної підтримки, ми з усім цим поступово впораємося. Щодо найбільш продуктивної реалізації Програми дуальної освіти, наш колектив робить усе можливе, і ми дуже сподіваємося на допомогу та підтримку флагмана енергетики Придністров’я – Молдавську ДРЕС.

Лариса   НІКОЛАЄВА.