Солодкий плід важкої праці

Сучасні реалії розвитку нашої держави ставлять перед педагогічною спільнотою завдання створення системи формування творчих компетенцій учнів у рамках інноваційних методів організації навчання. Гілками в системі пошуку і підтримки талановитих дітей, а також їхній супровід упродовж усього періоду становлення особистості залишаються традиційні олімпіада і науково-практична конференція.

Предметні олімпіади проводяться щороку, конференції – один раз на два роки, у три тури.

За тривалий період проведення навчальних змагань Управління народної освіти міста Рибниці та Рибницького району намагалося прислухатися до побажань з боку вчителів та учнів. Так, позитивними можна назвати зміни щодо оцінювання результатів предметних олімпіад. Якщо раніше місця визначали за рейтинговою системою, що не давало змоги гідно оцінити роботу вчителів і досягнення учнів, то на сьогодні оцінювання відбувається дещо лояльніше. Тепер призером може стати кожен, хто набрав відповідну кількість балів, яка відповідає певному місцю. Тобто, визначено «коридори» набраних балів. Усі, хто переступив поріг і увійшов у цей «коридор», стають призерами.

Ще одним позитивним зрушенням стало проведення предметних олімпіад у кілька етапів, аби здібні учні могли випробувати свої сили з кількох предметів.

Така система вже дала свої плоди. Результати порадували, зокрема, учителів офіційних мов – молдавської та української. Ні для кого не є секретом, що коли олімпіади проводили в один день, то учні старших класів віддавали перевагу тим предметам, які їм були потрібні для вступу. І як би наші учні не любили українську мову, обирали все-таки російську, англійську чи математику. Учасників олімпіади з української мови дедалі меншало. На сьогодні ж учителі української мови та літератури можуть представити у цьому випробуванні всіх своїх здібних учнів. І результати їхньої щоденної роботи тепер можна оцінити більш об’єктивно.

Отже, за наказом Рибницького УНО визначено переможців цьогорічної олімпіади з української мови офіційної (школи з російською мовою навчання) та рідної української мови та літератури (українська школа).

Серед дев’ятикласників з російських шкіл їх 9. Найбільшу кількість балів набрали Дарина Свідзинська (СШ № 6), Іван Василовський (гімназія № 1), Марина Єрохіна (СШ № 6). Серед десятикласників – 4 переможці: Валерія Бука та Людмила Сандецька (гімназія № 1), Катерина Зваричук (СШ № 6), Жасмин Арутюнян (СШ № 4). 4 переможці також і серед одинадцятикласників: Анастасія Магдалюк і Тетяна Сікорська (гімназія № 1), Маргарита Булашевська (СШ № 8), Анастасія Лях (СШ № 6).

Українська середня загальноосвітня школа № 1 ім. Лесі Українки з г/кл. пишається своїми переможцями. Серед них: Надія Довбуш (8 клас), Ілля Лозан та Ольга Вознюк (9 клас), Дарина Злотя (10 клас), Аліна Табанська (11 клас). Анастасія Магдалюк, учениця 11 класу Рибницької російської гімназії № 1, вирішила спробувати свої сили і виконати олімпіадні завдання з рідної української мови. Результати порадували не тільки її, а й увесь колектив гімназії. Настя посіла І місце.

Випробували себе на республіканському рівні Ілля Лозан  та Юлія Табанська, учні 9 та
11 класів, які вивчають українську мову як рідну. Вони посіли призові місця.

Що ж стосується науково-практичної конференції, то на республіканський тур можуть потрапити й учні російськомовних шкіл. Цього року українська мова лунала не тільки на секціях «Українська мова» та «Українська література, а і на інших. Отже, результати НПК ІІ туру:

— секція «Українська мова» – Олена Левченко, учениця 9 класу УСЗШ № 1 (І місце в середній ланці), досліджувала проблему молодіжного сленгу. Ця тема зацікавила і Жасмин Арутюнян, ученицю 10 класу СШ № 4 (І місце у старшій ланці);

— секція «Українська література» – Ілля та Анастасія Лозан, учні 9 класу УСЗШ № 1, розглянули проблему виховання у родині (І місце), Надія Довбуш (УСЗШ № 1) зацікавилася кольорами у творчості М. Коцюбинського (ІІ місце), а Дарина Злотя (УСЗШ № 1) поринула у проблему філософії щастя за творами Г. Сковороди (ІІІ місце);

— секція «Етнографія» – Ганна Слинько (СШ № 9) зацікавилася великодніми обрядами (ІІ місце);

— секція «Народні традиції та сучасні напрямки декоративно-прикладного мистецтва» – Маріанна Сичко (Воронківська СШ) опанувала мистецтво виготовлення та ознайомилась із призначенням ляльки-мотанки ІІ місце):

— секція «Культура» – Анастасія Магдалюк та Ксенія Пригонюк (гімназія № 1) дослідили традиції культури дозвілля та ярмаркування українського народу ХVIII ст. і порівняли їх із сучасними (І місце).

У переможців НПК міського та районного туру попереду ще випробування республіканського рівня. Успіхів вам, знавці української мови та літератури, українських звичаїв, традицій та культури!

Галина   КРИЖАНІВСЬКА.