Упевнений старт у майбутнє

Вибір професії – це важливий крок у доросле життя кожного старшокласника. Наприкінці навчального року перед абітурієнтами постає велика відповідальність – серед численної кількості пропонованих професій обрати свою, єдину. Знайти себе у світі професій – означає максимально повно розкрити свої здібності, втілити їх у практику, отримувати за це гідну матеріальну винагороду і бути потрібним людям.

З метою формування в учнів 9–11 класів реального погляду на вибір професії, в приміщенні Григоріопольської середньої школи № 1 ім. О. Нірші, відбувся ярмарок навчальних закладів під гаслом: «Випускнику, обери свою професію!» Управління народної освіти в партнерстві з представниками «Центру соціального страхування і соціального захисту» організували його, щоб надати випускникам максимальну інформацію про професії, які є нині актуальними на ринкові праці в нашій республіці. Свої презентації представили для ознайомлення 17 освітніх установ.

Завдяки професійно підготовленим стендам, інформаційним буклетам, друкованій продукції, старшокласники ознайомилися з різними професіями та правилами прийому на навчання. Випускники цікавилися переліком вступних іспитів, наявністю гуртожитків, умовами отримання стипендії.

На промислових підприємствах нашої республіки залишається гострою проблема кадрів робочих спеціальностей, тож, крім навчальних закладів, у ярмарку взяли участь представники Дубоссарської філії Торгово-промислової фірми «Інтерцентр Люкс» і ЗАТ «Одема» ім. В. Соловйової.

За даними «Центру соціального страхування і соціального захисту», на Григоріопольському ринкові праці, крім робочих спеціальностей, особливо популярними є лікарі, медсестри, лаборанти, санітари. В інших галузях наявні потреби в інженерах, бухгалтерах, електромонтерах, слюсарях, водіях, електриках, газоелектрозварювальниках тощо. Багато вакантних робочих місць надає ДУП «Григоріопольська шахта».

У ярмарку навчальних закладів узяли участь близько 300 школярів міських і сільських шкіл району. Тут вони здобули всю необхідну інформацію, яка їм допоможе у виборі професії. На ярмарку побували також небайдужі батьки й поділилися своїми враженнями. «Дуже добре, що для старшокласників організовують такі заходи. Я з власного досвіду пам’ятаю, що в такому віці ще чітко не уявляєш себе в якійсь професії, не знаєш, що тобі потрібно в житті. А коли детально розповідають про ту чи іншу професію, надають інформацію про заклад, то правильний вибір зробити набагато легше. Мій син цікавиться технікою, і, якщо успішно складе іспити, вступатиме до ПДУ ім. Т. Г. Шевченка на аграрно-технічний факультет. Ми його вибір повністю підтримуємо. Аграрний сектор у нашій республіці останнім часом розвивається на досить високому рівні, тож сподіваємося, що з працевлаштуванням проблем не виникне. Дуже хочеться, щоб по завершенні навчання наші діти не їхали шукати роботу десь далеко, за межі держави, а залишалися працювати на рідній землі», – висловила свою думку мати старшокласника Лариса Євгенівна.

Світлана   КОНДРОВА.