Стартував фестиваль козацької культури

У Дубоссарах визначили, хто з виконавців зможе гідно представити район на цьогорічному Республіканському дитячому фестивалі козацької культури, який відбуватиметься 13 квітня в Григоріополі.

Козацькі народні пісні являють собою унікальний пласт творчості. Вони сягають корінням в історію багатьох народів. У військах козаків були люди різних національностей, і з часом їхні культури щільно перепліталися, створюючи особливий фольклор. Такий спосіб формування народної творчості можна спостерігати й у нашій багатонаціональній республіці.

З метою збереження славних традицій козацтва в ПМР організовують фольклорні фестивалі. Останнім часом цю естафету підхопила і молодь. Відбірковий етап, на якому визначили, хто буде представляти місто на Республіканському дитячому фестивалі козацької культури, відбувся в Дубоссарах.

Перед професійним журі стояло нелегке завдання: з 20 претендентів – учнів та колективів шкіл міста, селищ і закладів додаткової освіти – необхідно було визначити 3 кращі номери. Це могло бути виконання пісень, декламація віршів і прози, хореографічні постановки.

«Ми потрапили у світ яскравої козацької культури: роздольної пісні, історичної думи, запального танцю. І, дійсно, козацьке військо – це те військо, яке один раз давало клятву і завжди виконувало її до кінця. Козаки стояли на кордонах і самовіддано охороняли Батьківщину. Хочеться висловити велику подяку всім учасникам фестивалю, їхнім батькам і наставникам, які люблять козацьку культуру і виховують у дітях почуття патріотизму», – зазначила заступник глави Дубоссарської держадміністрації Наталія Кравець.

Юним виконавцям під час виконання номерів із козацького репертуару вдалося донести до глядачів та журі щирі емоції, глибокі почуття і життєву енергію. Організатори фестивалю – представники Дубоссарського козацького округу Чорноморського козацького війська відзначили всіх молодих виконавців і вручили їм солодощі, дипломи та нагрудні значки. А на Республіканському фестивалі Дубоссарський район представлятимуть зразковий колектив «Овація» та учень міської школи № 7 Іван Комендант.

Надія   ПАЄРЄЛІ.