Щороку у квітні наші бойові гармати салютують миру на землі

У Тирасполі 12 квітня відбулися урочисті заходи з нагоди 75-ї річниці визволення міста від німецько-румунських завойовників. Пам’ятну подію відзначили різноманітними масовими заходами: виставками, концертами, спортивними змаганнями та реконструкціями. «Весна визволення» в столиці розпочалася на Театральній площі, де керівництво республіки, ветерани війни, жителі та гості взяли участь у загальноміському мітингу.

Зі словами глибокої вдячності до ветеранів звернувся Президент ПМР Вадим Красносельський: «Від імені державної влади та від себе особисто вітаю вас з цією важливою датою. Велика Вітчизняна війна змінила історію нашої великої Батьківщини, історію народів. Вона увійшла в кожен будинок, у кожну сім’ю, принесла багато бід і страждань. Під час тривалої окупації Тирасполя тут діяли підпільні організації, активісти, які своїм подвигом, ціною власного життя наближали велику Перемогу над фашизмом і нацизмом. За роки окупації місто втратило понад чотири тисячі осіб. 12 квітня 1944 року – другий день народження міста. Не було б цього переможного дня, не було б і подальшої історії, не було б Придністров’я». Глава держави зазначив, що ветерани є прикладом для всіх придністровців, оскільки своїм героїчним подвигом врятували Європу від фашизму.

Зі святковою датою ветеранів привітав глава держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська Олег Довгопол: «Шановні ветерани, якби не ви, не було б і нас, не було б Тирасполя. Ви відновили, підняли його з руїн, відродили до нового життя. Жителі придністровської столиці завжди пам’ятатимуть ваш героїчний подвиг».

Голова Ради ветеранів війни, праці та Збройних сил міста Тирасполя, майор у відставці Володимир Лебєдєв у своєму виступі нагадав, що п’ятеро тираспольчан за подвиги у Великій Вітчизняній війні заслужили золоті зірки Героїв Радянського Союзу – це Михайло Павлоцький, Володимир Бочковський, Сергій Полецький, Георгій Чернієнко та Павло Щербинко.

Щоб відновити історичні події в пам’яті нащадків, була підготовлена реконструкція звільнення Тирасполя у квітні 1944 року. Встановлення прапора Перемоги на будівлі театру 75 років тому ознаменувало кінець фашистської окупації. Учасниками постанови стали понад 50 учнів Тираспольських шкіл, для яких роки війни – це уроки історії, вічна пам’ять у серці та гордість за героїзм своїх предків.

На фронтах тієї війни загинуло понад 4 тисячі мужніх воїнів-тираспольчан. На честь героїв-земляків зібралися городяни на столичному Меморіалі Слави, щоб віддати їм данину пам’яті, щоб ушанувати тих, хто не повернувся з війни, але з честю відстояв право наших народів на мирне життя. До могил бійців та офіцерів жителі міста та керівництво держави поклали квіти. Хвилина мовчання й незгаслий біль у серці за величезну трагедію – усе це єднає нас заради головної мети:  зберігати історію, пам’ятати й знати імена своїх визволителів.

По завершенні пам’ятних мітингів та офіційних заходів для жителів Тирасполя та гостей столиці на головній площі розгорнулися різноманітні виставки та фотозони. Військова техніка, експозиція німецької та радянської зброї та амуніції, предметів військового побуту часів Великої Вітчизняної, тематичні виставки декоративно-прикладного мистецтва дали можливість кожному помандрувати в часі й доторкнутися до вітчизняної історії.

Тетяна   БУКІНА. Олександр   ЗАЙЧУК.