Пам’яті нашої Вічний вогонь

Кривавий календар війни розпорядився так, що важкий шлях визволення міста Григоріополя та Григоріопольського району від німецько-фашистських загарбників тривав з серпня 1941 по квітень 1944 року. Та скільки б не минуло років і десятиліть, ми завжди звертатимемося до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю.

Григоріополь перебував під окупацією 970 днів. Вони стали найважчим періодом в історії всього Придністров’я, це були дні терору і насильства. Але ворогам не вдалося зламати волелюбний дух нашого народу й підкорити його. У місті активно діяли підпільні організації. Одну з них у березні 1944 року організував Т. М. Данилов. У минулому командир Червоної Армії, він роздобув два ящики зброї та зібрав партизанську групу з 20 бійців.

На початку квітня (під час перестрілки з німецькими льотчиками) офіцер Данилов був важко поранений. Загін очолив учасник громадянської війни Т. Н. Пушкаренко. 12 квітня партизани сміливо і відкрито, з криками «Ура!» атакували охорону понтонного мосту через Дністер. Прийнявши їх за передовий підрозділ Червоної Армії, німецький гарнізон утік. Григоріополь було звільнено. Повну свободу на нашу землю принесли бійці 2-го і 3-го Українських фронтів, які видворили ворога з сіл Григоріопольського району, увійшли в місто і розпочали підготовку до форсування Дністра. Золотими літерами в літопис міста навічно вписані імена героїв, що ціною власного життя здобували свободу, сприяли визволенню нашого краю від румунських загарбників.

З пам’ятної дати 12 квітня 1944 року для григоріопольчан починається відлік мирного часу. 75 років поспіль цього дня в усіх населених пунктах району нащадки вшановують пам’ять воїнів-визволителів, а на братські могили лягають живі квіти. На центральній площі біля меморіалу «Скорботна мати» зібралися представники всіх трудових колективів, учні шкіл, ветерани, мешканці міста, щоб віддати данину пам’яті й величезної поваги всім тим, хто захищав від фашизму нашу багатостраждальну Батьківщину.

У святковому заході взяли участь почесні гості: міністр юстиції ПМР Олександра Тумба, депутат Верховної Ради Олег Леонтьєв, глава держадміністрації Григоріопольського району і м. Григоріополя Олег Габужа, голова районної Ради народних депутатів Андрій Ковтун. У своїх вітальних промовах керівники державних органів висловили щирі слова подяки шановним ветеранам, вдовам ветеранів, трудівникам тилу за їхню мужність, відвагу і гідно виконаний громадянський обов’язок перед Вітчизною.

У програмі святкових заходів, уперше в Григоріополі, на площі захисників Придністров’я стартував масовий забіг, в якому взяли участь усі охочі. Напередодні святкування 75-ї річниці визволення міста від німецьких окупантів, на в’їзді в місто з боку Дубоссар відбулася масштабна акція – закладена бузкова алея з 75 кущів. Цифра символізує ювілейну дату, а посаджені рослини – це можливість ще раз нагадати про кожного з тих мільйонів людей, хто своїм життям відстояв свободу нашої Батьківщини та наше майбутнє, хто залишився лежати на полях битв. Проведена акція спрямована на виховання почуттів патріотизму, гордості й поваги до історичного минулого рідної країни.

Світлана   МОРОЗ.