Весна іде і переможним кроком несе нащадкам спогади свої

У Тирасполі відбувся військово-патріотичний фестиваль «Пісні переможної весни», присвячений 75-й річниці визволення міст і районів від німецько-румунських фашистських загарбників. На головній сцені Палацу Республіки у виконанні любителів мистецтва, а також заслужених артистів Придністров’я лунали пісні військової тематики: сучасні та вже давно відомі й широко популярні композиції часів війни.

Цього року фестиваль відбувся в столиці вже вдруге, проте у порівнянні з 2018-м, він відрізнявся набагато більшими масштабами. Понад 30 учасників, серед яких представники силових міністерств і відомств республіки, творчих колективів міст і сіл Придністров’я підготували композиції на оцінку журі за трьома номінаціями: «Ансамблі», «Солісти» та «Авторська пісня». На концерт мав можливість потрапити кожен охочий та небайдужий до історичного минулого своєї країни. Тож зал зустрічав виконавців аншлагом.

На заході був присутній міністр оборони ПМР Олег Обручков. Він привітав усіх присутніх зі святом визволення міст і сіл республіки від німецько-румунських окупантів, а також відзначив важливість проведення таких заходів на території республіки.

«На сьогодні важливим завданням є збереження правди про Велику Вітчизняну війну, актуалізація та популяризація подвигу радянського народу, – підкреслив Олег Обручков. – Наступні покоління повинні пам’ятати, що змогли зробити наші діди і прадіди. Вони дали нам можливість жити далі за тими законами, які ми вважаємо правильними, говорити тією мовою, яку ми любимо, виховувати дітей так, як вважаємо за потрібне. Вічна пам’ять полеглим героям».

Почесним гостем фестивалю була керівник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз: «Фестиваль відбувається напередодні знаменної дати для міст і районів Придністров’я – 75-ї весни визволення. Подія сприяє військово-патріотичному вихованню, єдності поколінь у збереженні історико-культурної спадщини, відродження такого поняття, як гордість за подвиг, здійснений радянським народом під час Великої Вітчизняної війни. Дуже радує, що в цьому році учасників стало більше. Пісні зворушують до глибини душі, викликають сльози. У художніх цих творах наша історія».

Марія   ЛУНІНА.