Відновлення теплоенергетики Придністров’я

Минулого тижня в столиці обговорювалася стратегія модернізації галузі теплоенергетики Придністров’я: зниження кількості аварійного відключення тепла, ремонт мереж і котелень, підвищення температури опалення приміщень республіки, сучасні проблеми галузі та шляхи вирішення найгостріших із них. На зустрічі був присутній Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов та інші представники органів влади.

Терміни експлуатації теплопровідних установ перебільшені вдвічі або втричі; 547 проривів на 470 км мереж; технологічні втрати рахунком 16–18 % – саме таку тривожну статистику повідомив присутнім гендиректор МДУП «Тирастеплоенерго» Олег Іщенко. Необхідна сума витрат на ремонт ділянок теплоенергетики щороку тільки зростає: що більше зношених труб, то більше аварій, які знову потребують додаткових витрат. Минулі роки коштів на реставрацію мереж не вистачало, тому нині це питання потребує термінового вирішення.

На краще ситуація в тепломережах почала змінюватися тільки у 2018 році: Коштом Фонду капітальних вкладень установа відновила 10 об’єктів на суму 5,5 млн руб. Республіканські гроші надійшли на реставрацію та будування котелень, заміну систем опалення в дитячих садочках, школах та інших соціально значущих установах.

Зупинятися на досягненому керівництво держави не збирається, і тому цього року на модернізацію «Тирастеплоенерго» було виділено набагато більше коштів, ніж у 2018-му – всього понад 31 млн руб.

 «Частина коштів буде отримана з виторгу, частину перенесемо в рамках роботи підприємств паливно-енергетичного комплексу шляхом формування заборгованості по енергоресурсах. Решта профінансована з бюджету внаслідок збільшення платежів за борги бюджетних організацій і за відшкодування пільг. Це дозволить не просто залишитися поза червоною зоною, але і почати роботу зі стабілізації системи та відновлення вкрай зношених мереж», – повідомив заступник голови Уряду, міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Виділені кошти в установі розподілятимуться за основними проблемними галузями теплопровідної системи: реконструкція або заміна старих магістральних теплових мереж та будування нових, ремонт котелень і котлів у містах і селах Придністров’я. Окрему увагу приділятимуть і теплопунктам, яких по республіці налічується близько 150.

Крім того, для розвитку галузі з боку держави МДУП одержить підтримку за кількома напрямками. Перш за все, для зміцнення фінансової стабільності підприємство намагається знизити податкове навантаження та закласти кошти на виплату поточної заборгованості й компенсацію міжтарифної різниці.

Модернізацію та реконструкцію теплової системи самі придністровці відчують на зменшенні кількості аварійних відключень тепла, а також підвищенні температури опалення в будинках.

Тетяна   ВЛАДИМИРОВА.