Від маленької пекарні до лідера хлібопекарської галузі ПМР

17 квітня виповнилося 85 років Тираспольському хлібокомбінату, заснованому в 1934 році.

У 1945 році на хлібозаводі № 1 м. Тирасполя працювало 150 осіб, які випікали до 45 тонн хліба на добу, але для населення, кількість якого зростала, цього було замало. Тому в 1952 році приймається рішення про будівництво ще одного хлібозаводу, після чого в 1956 році на промисловій карті Тирасполя з’явився хлібозавод № 2. У 1970 році до складу підприємства увійшов і Парканський сухарний завод, що став хлібозаводом № 3.

Знаковим в історії комбінату став 80-й рік, коли на місці хлібозаводу № 1 (потужністю 56 тонн) був побудований і введений в експлуатацію новий з нечуваною для того часу потужністю – 100 тонн хліба на добу. І тепер, через 85 років, зусиллями кількох поколінь пекарів невеликий хлібозавод перетворився на сучасне виробництво з широким асортиментом, представленим у всіх торговельних точках та супермаркетах ПМР.

Ювілейні урочистості відбулися в столичному Палаці культури. «Інвестором було вкладено близько 13 млн доларів. Вдалося закупити нові виробничі лінії, встановити передове обладнання, що сприяло поліпшенню якості продукції, збільшенню обсягів», – розповів директор хлібозаводу Віктор Кондратюк.

На сьогодні на хлібозаводі випускають близько 400 найменувань продукції, асортимент якої постійно розширюється: хліб різних сортів, печиво, торти, налагоджено виробництво газованої води.

«Тираспольський хлібокомбінат – це одне з кращих підприємств, це гордість республіки. Любов, яку співробітники вкладають у свою справу, робить цю продукцію популярною і конкурентоспроможною», – вважає віце-спікер парламенту Галина Антюфєєва. Особливі слова подяки лунали на адресу ветеранів. Яким сучасним не було б обладнання, головними на заводі є люди. Нині на підприємстві працюють 670 осіб.

«Професія пекаря в усі часи була однією з найблагородніших. Щодня через ваші руки проходить майже 65 тонн хлібобулочних виробів. Вам вдалося зберегти традиції й сумлінний підхід до справи. Тираспольський хлібокомбінат можна по праву назвати зразком сучасного підприємства XXI століття», – сказала депутат Верховної Ради ПМР Ілона Тюряєва.

Тираспольський хлібокомбінат офіційно є членом Союзу хлібопекарів Росії, він неодноразово нагороджений дипломами «Кращий товар» у номінаціях «Борошняні, хлібобулочні та кондитерські вироби», «Безалкогольні напої» республіканського конкурсу «Придністровське якість», дипломами республіканського конкурсу «Краще промислове підприємство» в номінації «Збереження традицій, висока якість продукції». Підприємство нагороджене Дипломами I і II ступеня на ІХ міжнародному огляді якості хліба і хлібобулочних виробів «Інновації та традиції», що традиційно проводиться в Москві.

Роман   ПЕТРИКІВ.