Їхні можливості не обмежені – обмежене навколишнє середовище

У Тирасполі 15 квітня відбулося засідання прес-клубу «Жити та розвиватися в інклюзивному суспільстві», присвячене життєвим перспективам людей з обмеженими можливостями.

За круглим столом зібралися представники Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), правозахисники, журналісти, співробітники профільних міністерств і активісти громадських організацій інвалідів.

Першим питанням розглянули роль преси в просуванні інклюзії. Як зазначила експерт із прав людини, рівності та інклюзії УВКПЛ Ксенія Сімінчук, за минулий рік ЗМІ випустили понад сотні матеріалів, які розповідали аудиторії проблеми людей з інвалідністю. «Мас-медіа активно брали участь у процесі інформування та виховання суспільства. Велика кількість сюжетів на телебаченні та радіо, на сторінках інформаційних агентств і публікації газет досить суттєво вплинули на формування толерантного ставлення суспільства до людей з обмеженими можливостями», – зазначила міжнародний експерт.

Згідно з розпорядженням Президента, минулий 2018-й у Придністров’ї був оголошений Роком рівних можливос-
тей. У цей період розпочалася реалізація комплексу заходів щодо створення безбар’єрного середовища. У містах і районах республіки облаштовувалися пандуси, кнопки виклику, звукові світлофори. Розпочата й реконструкція будівлі майбутнього спортивного реабілітаційно-відновлювального центру в Тирасполі та будівництво центру денного перебування дітей-інвалідів у Дубоссарах. Виділено будівлю спортклубу для інвалідів у Бендерах. Для людей з обмеженими можливостями виділялися путівки до відремонтованого санаторію «Дністер».

На цьому заходи з підтримки інвалідів не закінчилися, їх реалізація триває далі. Держава розробила цільову програму «Рівні можливості» терміном ще на чотири роки.

Активісти Платформи сталого розвитку не раз підкреслювали, що вдалося зробити найважливіше за період року рівних можливостей – змінити ставлення держави та суспільства до людей з особливими потребами. Жителі республіки з великим розумінням ставляться до проблем інвалідів та їхніх нагальних потреб.

«Часто кажуть, що ми «люди з обмеженими можливостями», але це не зовсім так. Мої можливості – безмежні, адже я можу так чи інакше рухатися, мислити й творити. Обмежене середовище навколо, яке створює певні незручності у деяких речах, будь це вхідні двері чи відсутність пандуса в тролейбусі. Великий учений Стівен Хокінг був обмежений тільки середовищем, проте можливості його мозку та думок досі вражають суспільство», – звернувся до присутніх секретар Платформи сталого (громадського) розвитку Олександр Ковальчук.

На засіданні обговорювали проблеми, які до цих пір залишаються невирішеними. Зокрема, порушувалося питання надмірної опіки, коли люди не питають, чим саме необхідно допомогти в тій чи іншій ситуації, а нав’язливо вирішують підняти коляску або перевести через дорогу. «Щоб успішно розв’язувати ці питання, нам телефонували, запрошували на наради та зустрічі з працівниками для обговорення тих чи інших дій. Люди з обмеженими можливостями включені до складу комісій з приймання будинків», – зазначив Олександр Ковальчук.

Учасники прес-клубу резюмували, що необхідно продовжувати процес реального залучення осіб з інвалідністю в активне суспільне життя, поглиблювати знання населення про потреби людей з обмеженими можливостями, адже повноцінна інклюзія однаковою мірою необхідна для всіх членів суспільства. Тільки так воно може бути стабільним і мати можливості для розвитку.

Дарина   КУЛАКОВА.