Профспілковий травень

Травень для професійних спілок – традиційно «гарячий» місяць, адже починається він із Першотравня – Дня міжнародної солідарності трудящих, дня весни та праці. Крім того, 1 травня відзначається День народження поштової марки. Це міжнародне свято має до нашого професійного цеху безпосереднє відношення, тим більше, що в структурі Держслужби ЗМІ ПМР працює ДУП «Марка Придністров’я».

Всесвітній день свободи друку, заснований Генеральною Асамблеєю ООН 1993 року, людство відзначає 3 травня, а 5-го придністровці святкують День друку. Усім відомо, що 7 травня – День радіо, а 9 травня – взагалі святий день, День Великої Перемоги. Всесвітній день електрозв’язку та інформаційного суспільства – професійне свято всіх фахівців нових інформаційних технологій (редакторів інтернет-видань, журналістів-фрілансерів, копірайтерів, програмістів, веб-дизайнерів, верстальників) – припадає на 17 травня.

Державно-церковне свято – День слов’янської писемності та культури, на честь рівноапостольних святих Кирила і Мефодія, відзначається 24 травня. А його мирським продовженням є День філолога, який відзначається 25 травня. До нього причетні всі, хто так чи інакше взаємодіє з мовою і писемністю – викладачі та вчені, старшокласники та студенти, співробітники бібліотек і працівники культури, письменники та журналісти. Нарешті, замикає «лінгвістичний» цикл свят День бібліотекаря, який припадає на 27 травня.

Закінчується «гарячий» профспілковий травень Міжнародним днем миротворців ООН (29 травня) і Всесвітнім днем без тютюну (31 травня). До речі, Міжнародний день миротворців ООН – досить молоде свято, воно ще не набуло поширення у світі. Проте у Придністров’ї воно (через зрозумілі обставини) досить актуальне, його поважають усі придністровці.

У профспілкових організаціях нашої галузі вже на повний хід розгорнулася підготовка до професійних свят: готуються тексти виступів, нагородні листи та подарунки. Кипить робота і в профкомі Державної установи «Приднестровская газета».

Найбільш масштабними будуть події та заходи цього активного профспілкового місяця під егідою Федерації профспілок Придністров’я (ФПП). У травні ФПП планує організувати та провести кілька великих акцій. На 1 травня заплановано підбиття підсумків конкурсу майстрів різних професій та вшанування кращих представників. Первинні організації вже ведуть відбір претендентів. Свято відбудеться в парку «Победа» в день масових народних гулянь.

З 17 по 19 травня відбуватиметься зліт профспілкової молоді. На участь у заході вже подано безліч заявок. За останні 5 років він набув широкої популярності та з кожним роком залучає все більше учасників. Крім того, у найближчих планах профспілок – участь у загальнореспубліканському суботнику (це буде оновлення зелених насаджень у підвідомчих оздоровчих таборах) та проведення напередодні Міжнародного дня захисту дітей (1 червня) конкурсу малюнків «Праця очима дітей».

Крім подієвих заходів, план Федерації містить багато завдань, які безпосередньо стосуються основної діяльності профспілок. Наприклад, цього року ФПП має намір налагодити тісніший зв’язок з профспілковими організаціями Білорусі, Росії та України, щоб заручитися взаємною підтримкою, переймати кращий досвід роботи та сучасні її форми й методи.

Головним завданням функціонування громадської організації в самому Придністров’ї залишається захист прав трудящих. «Ми маємо право законодавчої ініціативи й активно користуємося ним. Можна навести десятки прикладів, коли ми не погоджувалися з тим чи іншим проектом закону, пропонували свій варіант, і він був прийнятий. Багато проблем порушують первинні організації. Перш за все, це підвищення заробітної плати, а також охорона праці та багато питань, які стосуються незаконного звільнення. Крім того, ми направили керівництву республіки пропозиції щодо зміни деяких моментів, пов’язаних з оподаткуванням», – розповів нам голова ФПП Віктор Іванченков.

Усі пропозиції, що надходять від трудящих, Федерація передає відповідним керівним органам держави. На майданчику Уряду зустрічі відбуваються кожні два місяці, але, крім них, є і незаплановані. «Такий діалог, – зазначає заступник голови ФПП з соціальної політики Наталія Миронова, – допоміг розв’язати безліч давніх проблем. Це питання про додаткові відпустки деяким категоріям медпрацівників, доплати за шкідливість умов праці. Раніше ми неодноразово порушували питання щодо організації курсів підвищення кваліфікації для медпрацівників. І маємо результат – з минулого року вони запрацювали. Тепер стоїть завдання вдосконалити їх – проводити не тільки для лікарів другої, але і першої кваліфікаційної категорії. Ще одне питання, яке вдалося зрушити з мертвої точки, – житлове. Придністровці, які гостро потребують розв’язання житлової проблеми, незабаром зможуть отримати його за пільговими умовами в будинках, які добудовуються».

Профспілки домоглися посилення покарання за завдання шкоди здоров’ю медпрацівникам під час виконання ними професійних обов’язків. Тепер пацієнти з неадекватною поведінкою притягуватимуться до кримінальної відповідальності. «Нині ми працюємо над тим, щоб розв’язати проблему з виділенням гуртожитку для медпрацівників. Однак, маємо ще проблеми, які вирішуються досить важко. Це кадрові питання та охорона праці. Ми плануємо вийти з ініціативою на Уряд ПМР, щоб збільшити фінансування на ці важливі статті», – зазначила Наталія Миронова.

Наталія   СИНЯВСЬКА.