Його живе слово лунає над світом вільно і світло

Учні, які вивчають українську мову, взяли участь у традиційному конкурсі «Шевченківські читання» на тему «Природа в поезії».

«Планета наша – прекрасний світ, наш рай земний…» – писав Т. Г. Шевченко. Він був справжнім патріотом, любив свою країну понад усе і, звісно ж, не міг залишитися байдужим до її краси. Учені підрахували, що у творах Тараса Шевченка згадується понад 80 різних рослин, які належать, переважно, до української флори: верба, дуб, клен, тополя, ковила, ряст, калина, барвінок. Найбільш улюбленим деревом поета була верба, яка зустрічається у віршах понад 40 разів. Такі поезії Т. Г. Шевченка, як «Зацвіла в долині…», «Садок вишневий коло хати», «Тече вода з-під явора», «Зоре моя вечірняя…» та багато інших звучать як гімн природі й любові, всьому, що живе й красується.

Отже, цього року юні конкурсанти змагалися у майстерності декламування віршів Тараса Шевченка, а також його послідовників – українських і придністровських поетів – про природу. Рибницька українська школа ім. Л. Українки знову гостинно відчинила свої двері перед учасниками конкурсу, їхніми наставниками та батьками. Святковий захід розпочав самодіяльний народний ансамбль української пісні «Барвінок» Палацу культури міста Рибниці під керуванням Володимира Мефодовського.

Понад 40 учасників зі шкіл міста та району було заявлено на участь у конкурсі за результатами інституціонального туру. Оцінювало юних читців досить компетентне журі: керівник методоб’єднання вчителів української мови та літератури Рибницького району та м. Рибниці Галина Крижанівська, голова райкому профспілок працівників системи освіти та науки Любов Томашевська, голова Товариства української культури міста Рибниці та Рибницького району «Поділля» імені Б. Т. Палагнюка Тамара Король.

З вітальним словом до учасників святкового конкурсу звернувся почесний гість – керівник Міжнародної організації «Український центр «Співробітництво» Володимир Фоменко, який, зокрема, сказав: «Безперечно, наша шана Великому Кобзареві – це його живе слово, яке лунає сьогодні у цій залі».

Юні читці поставилися до вибору творів досить серйозно і відповідально. Кожен вірш відповідав віку учасника. Молодші оспівували красу довкілля, старші обрали вірші, в яких автори закликають берегти нашу матінку-природу. Відчувалося, що декламовані твори змусили зал замислитися над тими проблемами, які на сьогодні є досить актуальними. Широким став діапазон представлених творів – це «Лілея» Тараса Шевченка, «Лебідь» Олександра Олеся, «Шелестуни» Леоніда Глібова, твори сучасних українських поетів, зокрема добре відомої Надії Красоткіної, у творчості якої є цілий цикл віршів екологічної тематики. Щороку юні артисти декламують улюблені вірші рибницького поета Віталія Сайнчина.

Рівень підготовки виконавців до конкурсу щороку зростає. Кожен представлений вірш – це номер з обрамленням – музичним, демонстраційним. Разом із читцями зал переносився до лісу, де збирав букети квітів, ховався під парасолькою від дощу, насолоджувався співом птахів, тримав у міцних руках земну кулю, і всі розуміли, наскільки наша планета вразлива.

Звичайно, навіть серед такої великої кількості чудових виконавців було визначено найкращих. Перше місце у молодшій ланці посіли Анастасія Артемова (Воронківська СШ, 4 кл.), Марина Маріна (СШ № 6, 1 кл.), Геннадій Вакарчук (СШ № 3, 3 кл.); у середній – Дарина Чернецька (Ульмінська школа, 7 кл.), Арина Кіловська (СШ № 10, 5 кл.), Ганна Тарабан (СШ № 3, 6 кл.); у старшій – Діана Лелюшок (Вадатурківська школа, 9 кл.), Владислав Паскар (СШ № 9, 10 кл.), Діана Стадник (УСЗШ № 1, 9 кл.).

Всього Грамотами І, ІІ та ІІІ ступеня Рибницького УНО відзначено 27 призерів. Решта учасників конкурсу отримала з рук високого журі Подяку за шану до постаті Великого Кобзаря та активну участь у конкурсі.

Голова ТУК «Поділля» імені Б. Т. Палагнюка Тамара Король також відзначила найяскравіших декламаторів грамотами та подарунками.

«Цей яскравий захід, безперечно, став не тільки вшануванням Великого Кобзаря, а спонукав усіх подивитися на те, що нас оточує, по-іншому, очима майстрів слова, які змогли побачити незвичайне у звичайному. І ми пройнялися цими творами до глибини душі», – наголосили після заходу учасники читань і глядачі. Учні, вчителі та батьки з натхненням покидали стіни української школи, уже плануючи, з яким же віршем прийдуть сюди наступного року. А хтось демонструватиме свою любов до українського слова уже в закладах вищого рівня.

Галина   БЕРЕЗНИЦЬКА.