Попит і пропозиції на ринку праці Кам’янщини

Традиційний ярмарок навчальних місць зібрав у Кам’янському політехнічному технікумі (КПТ) близько 400 осіб. У повному складі відвідали профорієнтаційний захід учні 9–11 класів із усіх шкіл. Вони зацікавлено вивчали можливості для продовження освіти у вишах ПМР.

Організатори ярмарку – співробітники місцевого Центру соціального страхування та соціального захисту – повідомили, що найбільший попит спостерігається на висококваліфікованих фахівців: лікарів, медсестер, фармацевтів, а також інженерів. Є вакансії машиніста, електрика, водіїв усіх категорій, дорожніх робітників. Складно задовольнити попит на будівельників, слюсарів, кухарів, трактористів.

Щоб уникнути помилок під час вибору професії, школярі могли пройти анкетування для виявлення схильності до роботи за тією чи іншою спеціальністю. Консультації компетентних співробітників служби зайнятості, поза сумнівом, допомогли тим, хто ще вагався зробити усвідомлений вибір.

Учасники події поспілкувалися з делегаціями 8 середніх професійних і 5 вищих навчальних закладів Придністров’я. На час проведення заходу аудиторії політехнічного технікуму перетворилися на «представництва» установ професійної освіти. У якій формі провести презентації – кожен вирішував сам. Одні демонстрували відеофільми чи ролики, інші привезли яскраві інформаційні стенди.

Представники навчальних закладів були одностайні в головному: знайомили гостей, у першу чергу, з умовами прийому та навчання, розповідали про студентське життя та перспективи подальшого працевлаштування. Охоче відповідали вони на чисельні запитання школярів і дорослих – батьків і родичів абітурієнтів. А щоб «плюси» кожного з навчальних закладів не кваплячись і вдумливо обговорити у сімейному колі, відвідувачі могли взяти з собою інформаційні буклети.

Змістовну презентацію надали школярам господарі. У Кам’янському політехнічному технікумі в новому навчальному році пропонують здобути середню професійну освіту за спеціальностями «Земельно-майнові стосунки», «Економіка та бухгалтерський облік», «Технічне обслуговування та ремонт автомобільного транспорту». Представники першої з них на сьогодні вельми затребувані на ринку праці республіки. Фахівців у сфері земельно-майнових стосунків чекають у Бюро технічної інвентаризації (БТІ), ріелторських і страхових компаніях, реєстраційних центрах. Значний попит на них і в держструктурах, які відають питаннями землекористування. З огляду на те, що Придністров’я має потребу в подібних фахівцях, навчання у КПТ безкоштовне. На інші спеціальності виділено по 20 бюджетних місць, іще по 5 студентів зможуть навчатися за контрактом.

Відповідальний секретар приймальної комісії КПТ Олена Вилко розповіла школярам, що зарахування в групи здійснюється на основі конкурсу атестатів. Чим вищий середній бал, тим більший шанс зайняти одне з бюджетних місць. Вона звернула увагу учасників ярмарку, що поступити в технікум можна не лише після 9-го класу. Випускники середньої школи починають навчання в КПТ з 2-го курсу. До їхніх послуг пропонується також заочне відділення.

Найбільший інтерес у гостей викликав майстер-клас, проведений третьокурсниками
Павлом Меделяном і президентським стипендіатом Андрієм Станкулом (на фото). Юнаки охоче розповідали, як обрали професію автомеханіків, і показували, чому навчилися в майстернях Кам’янського політехнічного. Кожен із них уже здатний самостійно працювати слюсарем з ремонту автомобілів. Посвідчення про засвоєння цієї робочої професії студенти групи отримали торік, склавши кваліфікаційний іспит. Ще одну – водій транспортних засобів категорії «В» – освоять паралельно зі спеціальністю до кінця навчання у КПТ. Таким чином, на руках у них буде три документи про володіння професіями, які «прогодують» за будь-яких обставин. «Гарна путівка в доросле життя!» – упевнені юнаки.

Працюючи за верстаком з інструментами, вони детально відповідали на запитання не лише про навчання, яке в кожного – на першому плані, а і про позаурочне життя. А воно у технікумі досить різноманітне: у комп’ютерному класі – безкоштовний Інтернет, щоб працювати над рефератами та дослідницькими роботами за різними напрямами знань; у спортзалі можна грати у волейбол, баскетбол, настільний теніс, мізкувати над шашками чи шахами; є гуртки, що допомагають розвивати музичні, художні та інші таланти. Підтвердженням того, що вся ця багатогранна робота ведеться системно, є грамоти та кубки, завойовані студентами КПТ в інтелектуальних конкурсах, творчих фестивалях, спортивних змаганнях, а також чисельні вироби та картини, які були представлені на експозиції-презентації Кам’янського політехнічного технікуму.

Лариса   ЛЕГКУН.