До самостійної трудової діяльності готові

Республіканський щорічний конкурс «Кращий за професією» проводиться в різних номінаціях і сприяє виявленню найбільш талановитих і старанних студентів організацій професійної освіти.

На базі Кам’янського політехнічного технікуму (КПТ) свою професійну майстерність продемонстрували автомеханіки. Цю робочу професію можна здобути в семи установах початкової та середньої професійної освіти Придністров’я. У кожному навчальному закладі відбувся інституційний етап конкурсу. Переможці змагалися за звання «Кращий автомеханік – 2019».

Представник Міністерства просвіти ПМР Галина Піменова пояснила концепцію: «Щоб визначити рівень професійної компетенції студентів, їм запропоновано виконати тести з технічного обслуговування та ремонту автомобілів. Оскільки невід’ємною частиною навчання є курси керування транспортом, конкурсанти повинні продемонструвати також знання правил дорожнього руху. Адже від цього залежить безпека на наших вулицях і трасах».

Проте теорія, навіть відмінно засвоєна, то є лише півсправи. Успішним професіоналом стане випускник, який зможе підкріпити свої знання практичними навичками та уміннями. Їх майбутні автомеханіки демонстрували в другому етапі конкурсу. У навчальному гаражі їм належало за хвилину знайти 5 деталей певного механізму, агрегату або вузла та обґрунтувати свій вибір.

Третьокурсник КПТ Олександр Котерняк за результатами жеребкування всі завдання виконував першим. Юнак справлявся з ними впевнено і підтвердив, що знання за три роки навчання засвоїв на «відмінно». Швидко впоравшись із першим із практичних завдань, він охоче розповів, що робочу професію вибрав самостійно. Певний вплив мав на нього приклад діда, який усе життя працював шофером. На відміну від його вузької спеціалізації, Олександр здобуває кваліфікацію техніка з обслуговування та ремонту автомобільного транспорту, а також посвідчення водія категорії «В». Документ, який дає право працювати автослюсарем, у нього вже в кишені – у буквальному розумінні слова.

До речі, готовність конкурсантів до самостійної трудової діяльності неодноразово відзначали члени журі – не лише викладачі спецдисциплін, а і практики: представники підприємств, які здійснюють комп’ютерну діагностику автомобілів, перевірку їхнього технічного стану, а також організовують автоперевезення.

Після гаража конкурсанти перейшли до слюсарної майстерні, де продемонстрували вміння виконувати заклепувальні з’єднання під час ремонту гальмівної колодки шляхом заміни накладки. При цьому журі оцінювало не тільки рівень володіння інструментом та устаткуванням, а і дотримання вимог охорони та культури праці.

Найбільш цікавим і захопливим етапом стало, очевидно, фігурне водіння легкового автомобіля. На автодромі конкурсанти підіймалися на естакаду, розверталися в обмеженому просторі, долали тунель заднім ходом, маневрували та паркувалися, заробляючи бали за успішне виконання завдань і штрафні очки – за помилки.

За результатами проходження всіх етапів звання «Кращий автомеханік» завоював студент Тираспольського аграрно-технічного коледжу Максим Гушан. Друге місце посів Олександр Котерняк (КПТ), третє – Олексій Раєцький (Бендерська політехнічна філія ПДУ). Вручаючи переможцям і призерам конкурсу дипломи, голова журі Юрій Беньковський відзначив високу якість їхньої професійної підготовки, що дозволяє реалізуватися в обраному ремеслі, а також запропонував закріпити та поглибити здобуті знання та уміння в процесі теоретичного та практичного навчання в Інженерно-технічному інституті ПДУ.

Ніна   ПАНАЇДА.