Соціалізація людей з обмеженими можливостями триває

Традиційною подією в спортивному житті республіки стало проведення змагань за участю придністровських параспортсменів. На республіканському стадіоні придністровської столиці відбувся аматорський турнір з настільного тенісу.

Організатором спортивного свята стало некомерційне партнерство «Альянс громадського здоров’я». Про важливість цього заходу в інтерв’ю нашому кореспондентові розповів головний суддя турніру Євген Рещиков: «У змаганнях взяли участь 6 змішаних команд по 2 спортсмени, один з яких – параспортсмен. Мета цього турніру – соціалізація людей з обмеженими можливостями, їх інтеграція в суспільство». Рещиков зазначив, що вона проявляється в системі спортивних змагань людей з обмеженими можливостями, які можна розглядати як форму їхньої соціальної активності, в процесі якої створюються такі соціальні цінності, як перемога, престиж, видовище, співпереживання, емпатія тощо. Спорт для цієї групи людей – це особливий світ взаємин і переживань, який захоплює, зосереджує увагу на нових об’єктах, перемикає психічну діяльність, створює розрядку, зміну емоцій і настрою. З другого боку – це активна творча діяльність, де параспортсмени, маючи в рухах естетичні похибки, все одно прагнуть до досконалості, змінюючи свої фізичні якості, систему рухів, створюючи свій індивідуальний стиль, неповторний вигляд, вкладаючи в нього гармонію бадьорості й силу духу. Це надає поведінці, характеру, способу життя новий колорит, який дозволяє людині з обмеженими можливостями підвищити самооцінку власного «Я», відчути себе корисним громадянином свого суспільства, тобто соціалізуватися в ньому.

За підсумками змагань, переможцями турніру стали Андрій Моор і Валентин Іванішкін. Другими стали Віталій Сліпченко і Валерія Ікім. Третє місце посіли Костянтин Берекет і Сергій Федоров.

На думку Андрія Моора, спорт є важливою частиною його життя. «Активний спосіб життя – це моя життєва позиція. Особистим прикладом я хочу показати людям з обмеженими можливостями, що життя не закінчилося, якщо ти раптом опинився в колясці, а продовжується далі. Велика подяка організаторам цього заходу за те, що дають можливість заявити про себе і сказати, й показати людям з інвалідністю, що потрібно виходити зі своїх будинків, розвиватися далі, до чогось прагнути, добиватися нових результатів!», – сказав параспортсмен.

Один із переможців турніру Віталій Сліпченко зазначив, що проведення турніру має певну мету: «Перед нами стоїть завдання – міняти стереотипи про людей з обмеженими можливостями, боротися з міфом, що люди на візках – не такі, як звичайні люди. Спортивні заходи змішаного типу – це хороший метод для вирішення цього завдання. Спорт традиційно об’єднує людей і годиться для всіх. Сподіваюся, що за підсумками турніру в деяких придністровців зміниться уявлення про людей з обмеженими можливостями і з’явиться розуміння, що люди на візку можуть багато чого зробити».

Як зауважив Євген Рещиков, спортивне свято вдалося на славу: «Хочу висловити вдячність виконавчому директору НП «Альянс громадського здоров’я» Жанні Вільховій за чудову організацію змагань. Ми намагатимемося залучати до спорту все більшу кількість людей з обмеженими можливостями, щоб вони не відчували себе самотніми в суспільстві. Спортивні перемоги сприяють їх самореалізації».

Володимир   ДАНИЛОВ.