Відкритий діалог з військовими Придністров’я

На запитання представників Збройних сил ПМР у відкритому діалозі відповів Головнокомандувач Вадим Красносельський. Місцем зустрічі став майданчик Тираспольського Суворовського училища.

Понад 20 запитань на різні теми особисто Президентові змогли поставити близько 170 військовослужбовців, курсантів і суворовців. Їх цікавило все – від стосунків Президента зі своїми батьками до політики – внутрішньої та зовнішньої. Вадим Красносельський під час діалогу був вельми відвертий. Глава держави розповів про своє дитинство, юнацькі захоплення й навіть про те, що у школі інколи міг пропустити урок. Відповідаючи на запитання, щоб він робив, якби хоча б на один день став звичайним громадянином, Вадим Миколайович жартома сказав, що «…покритикував би владу».

Одним із перших на серйозну тему було запитання про відносини Придністров’я з Російською Федерацією. Конкретно військових цікавило, чи стали ці відносини ближчими, ефективнішими. Глава держави зазначив, що в Росії тепер (як мінімум) почали більше чути про нашу республіку. Як доказ він навів деякі факти: відкриття представництва ПМР у Москві, співпраця депутатів ВР та урядовців з колегами з Держдуми, Ради Федерації, Уряду й адміністрації Президента РФ. «Я противник того, що дехто вважає Придністров’я для Росії «чемоданом без ручки», який нести важко й кинути шкода. Це неправда! Ми цікаві Росії з точки зору нашої економіки, нам є що запропонувати російському ринку, це дуже важливо. Я думаю, що ми не віддалилися і не наблизилися за останній рік, але інформації про Придністров’я в Росії стало більше», – підкреслив Президент. Також Вадим Красносельський повідомив присутнім, що в Росії прийнято зміни до Закону про громадянство, згідно з яким РФ може встановлювати для тих чи інших територіальних утворень спрощену форму набуття громадянства Росії. Глава держави висловив надію, що в Придністров’ї стане простіше отримати російський паспорт. «У цьому напрямі проводиться велика робота – і моя особиста як президента, і Уряду, і депутатів Верховної Ради. Ця проблема розв’язується й перебуває на порядку денному».

Цікавило військовослужбовців і визнання Придністров’я: як швидко воно може відбутися? Глава держави впевнений, що цього необхідно досягати тільки мирним шляхом, без кровопролиття, в ході гармонійного розвитку. «Я думаю, що настане той момент, коли всі зрозуміють, що найкраща форма збереження миру на берегах Дністра – це визнання Придністров’я як держави. Це буде гарантія демократичних процесів і збереження прав людини. Я переконаний, що визнання буде і воно дуже близько. Ми чітко дотримуємося і твердо стоїмо на своїх принципах незалежності ПМР», – наголосив Президент держави.

Утім, говорячи про мир на придністровській землі, військовослужбовці ще раз підкреслили важливість і позитивну роль миротворчої місії на Дністрі. Разом з тим, представники Збройних сил ПМР стурбовані заявами молдовських політиків на різних майданчиках, у тому числі й міжнародних, в яких йдеться про виведення миротворчих сил Росії з території нашої республіки. «Усі ці заяви можуть мати будь-який сенс, крім миру, тому ми – прихильники збереження миротворчої операції та будемо всіляко її підтримувати. Поки є російський миротворець на берегах Дністра, війни тут не буде», – впевнений Президент Придністров’я. У той же час він нагадав усім про Закон, який передбачає кримінальну відповідальність за заперечення позитивної ролі миротворців у ПМР. «Якщо в Придністров’ї знайдуться ті, хто заявить публічно, що миротворча місія – це зло, то вони підлягають кримінальній відповідальності за нашим законодавством, і це правильно. Ми повині захищати те, що охороняє, захищає нас», – заявив Вадим Красносельський.

Стабільність цін на продукти харчування, можливість збільшення пільгового кредитування в рамках програми доступного житла, безкоштовний проїзд на міжміських маршрутах для солдатів строкової служби, розвиток відносин з Україною у зв’язку з обранням нового президента – на всі запитання Вадим Красносельський відповів максимально чітко і розгорнуто. Завершуючи спілкування з військовослужбовцями, Глава держави подякував усім за відкритий діалог, а головне – за доблесне служіння народові Придністров’я.

Марія   КРАВЕЦЬ.