На згадку про Миколу Остапенка

З раннього ранку 23 квітня біля Меморіальної стели Миколі Остапенку, що на в’їзді в с. Карагаш збоку Слободзеї, відбувся траурний мітинг. Микола Іванович трагічно загинув 27 років тому. Громадськість і керівництво держадміністрації вшанували пам’ять одного з організаторів руху опору в Придністров’ї у 90-і роки, людини, яка зробила великий особистий внесок у політичне та економічне становлення молодої республіки.

23 квітня 1992 року о 7:30 ранку терористи молдавської диверсійної групи «Бужор» обстріляли службовий автомобіль голови Слободзейського райвиконкому. У результаті підступного теракту в тілі патріота залишилося 18 автоматних куль. Упродовж тижня медики та міцний організм Миколи Івановича вперто боролися за життя, але поранення виявилися несумісні з життям. 30 квітня 1992 року його не стало.

На початку 90-х Микола Остапенко був головною фігурою в районі. Він доклав чимало зусиль, щоб організувати протидію прорумунським націоналістам, хоча це було пов’язано з величезним ризиком. Мудрий керівник зміг згуртувати людей. «Сьогодні ми віддаємо данину пам’яті Миколі Остапенку – одному з тих лідерів, хто стояв біля витоків створення ПМР. Він, не шкодуючи часу і здоров’я, працював на благо людей і республіки. Ми бережемо пам’ять про тих, хто робив усе можливе для рідного краю, хто відстоював незалежність нашої державності заради мирного життя на вільній землі», – зазначив глава держадміністрації Слободзейського району та м. Слободзеї Василь Тищенко.

Микола Остапенко був представником мирної професії – вчитель історії. Він багато зробив для розвитку рідного села як голова Кіцканської сільради. У складні роки становлення незалежної придністровської держави очолив Слободзейський виконавчий комітет. Був членом комісії з розробки першої Конституції, а також депутатом Верховної Ради ПМР першого скликання.

Учасники події згадували його як добру, але досить принципову людину. «Це був наш мозок і висококваліфікований фахівець. Завдяки Миколі Івановичу, було створене Слободзейське телебачення, він особисто виходив у ефір у ті складні для нас часи. Ми бачили його впевненість і рішучість, він був прикладом для нас, допомагаючи таким чином зосередитися на головному. Він налаштовував нас на світле майбутнє. Дуже вдячні йому за те, що він узяв на себе таку велику відповідальність за народ Слободзеї», – наголосила Лідія Каленич.

Присутні на мітингу згадували героїв, чия мужність назавжди залишиться зразком гідного життя для молодого покоління. Родичі, вдячні друзі, соратники, а також керівництво району поклали квіти до меморіалу пам’яті патріота і товариша.

Анастасія   КАЛІОН.