Нові ідеї проекту «Купуй придністровське!»

Проект «Купуй придністровське!», ініційований у 2017 році, реалізується Торгово-промисловою палатою ПМР (ТПП) за участю Уряду, міністерств, відомств, держадміністрацій та представників бізнес-спільноти. Він сприяє підтримці місцевих виробників та просуванню їхньої продукції на внутрішньому ринку. Рік нинішній наповнений новими ідеями. На що сподіватися придністровцям, якими цікавинками порадують нас організатори проекту?

На ці та інші запитання нам відповів Президент ТПП Юрій Ганін.

– Старт проекту «Купуй придністровське!» відбувся у квітні 2017-го. Минулий рік привернув до себе увагу споживачів великими ярмарками, що крокували кожним містом республіки. Нагадайте, будь ласка, нашим читачам, що являє собою цей проект?

Ю. Г.: «Державна цільова програма підтримки підприємництва на 2019–2021 роки», до якої належить Проект, визначає цілу низку заходів для реалізації нашої мети. Завдання проекту «Купуй придністровське!» – популяризація придністровських товарів через серію щорічних виставок-ярмарків у всіх містах республіки, численні акції в торгових мережах, проведення дискусійних заходів для товаровиробників і підприємств торгівлі, довготривала кампанія засобів масової інформації, вигоди й переваги для населення республіки в придбанні вітчизняних товарів.

Ми маємо формувати єдиний пізнаваний товарний знак, що об’єднує всі придністровські товари, дбати про збільшення обсягів виробництва та асортимент продукції, призначеної для внутрішнього споживчого ринку. Важливе значення має створення нових робочих місць, у тому числі збільшення числа індивідуальних підприємців; збільшення податкових відрахувань та зниження обсягів імпорту товарів для внутрішнього споживчого ринку.

Між товаровиробниками й підприємствами торгівлі повинні формуватися довгострокові партнерські відносини, а все це разом сприятиме зміцненню продовольчої безпеки нашої держави.  Проект «Купуй придністровське!» передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на збільшення продажів на внутрішньому ринку товарів вітчизняного виробництва, наприклад:

— проведення рекламної кампанії, спрямованої на формування національної ідеї «Купуючи вітчизняні товари, ми підтримуємо і розвиваємо Придністров’я» і переконання придністровців, що купувати своє вітчизняне – це вигідно і патріотично;

— підключення торгових підприємств до проекту «Купуй придністровське!» шляхом виділення придністровських товарів на прилавках магазинів символікою даного проекту;

— проведення круглих столів на тему «Торгові діалоги» та виставок-ярмарків у всіх містах республіки.

– Чим відрізнятиметься нинішній торговий «фестиваль» від попередніх?

Ю. Г.: Звичайно, нинішнього року суттєві відмінності є. По-перше, відбудеться 8 традиційних виставок-ярмарків у кожному місті Придністров’я, та, окрім цього, ми маємо намір провести два фестивалі: влітку – так званий «Ягідний фестиваль», а 12 жовтня у Бендерській фортеці відбудеться фестиваль вина і винограду. Також для просування ідеї ми маємо намір влаштувати республіканський конкурс картин за цією тематикою. Це буде конкурс і дитячих робіт, і тих, хто любить малювати. 25 травня під час проведення  великого ярмарку до «Дня підприємця» в Тирасполі, ми оголосимо про старт цього конкурсу. Пропонується у своїх роботах зображати овочі та фрукти, придністровські виноградники, сади, поля. У такий спосіб ми маємо намір розвивати в дітях любов до рідного краю. Всіх учасників нагороджуватимемо заохочувальними призами, а переможців, залежно від віку, – цінними подарунками.

Наступного року ми плануємо включати наших основних резидентів до проекту безкоштовно. Серед них є як і виробники товарів, так і торгівельні підприємства. За минулий рік таких резидентів було понад 200. Наших постійних учасників ми безоплатно забезпечуємо відповідною символікою.

– Хто і як оцінюватиме ефективність реалізації вашого Проекту?

Ю. Г: Оцінка ефективності його реалізації здійснюється шляхом проведення маркетингових досліджень, анкетування учасників, аналізу статистичної звітності та даних Державного митного комітету ПМР.

Для позитивної оцінки результатів застосовуються такі показники: позитивна динаміка зростання обсягів та частки вітчизняних товарів на внутрішньому ринку; щорічне збільшення кількості учасників Проекту на п’ять відсотків; підвищення обсягів виробництва та розширення асортименту товарів. Хочу сказати декілька слів щодо ідеології проекту. Коли ми починали ці заходи 2017-го, учасниками ярмарків тоді стали 20 тисяч людей, а товарів було реалізовано на суму близько 2 млн. рублів.

Минулого року в наших виставках-ярмарках брали участь уже 25 тисяч осіб. Це з’ясовувалося шляхом проведення соціологічних опитувань та досліджень так званого «середнього чеку», тобто, на яку суму та якої продукції було придбано. Таким чином ми з’ясували, що на ярмарках було продано товарів на суму 2,7 млн рублів. Маємо надію на збільшення кількості відвідувачів поточного року.

На внутрішньому ринку ПМР присутність місцевих товарів становить лише 27 %, ми ж прагнемо підвищити цей рівень до 35 %. Сподіваємося на активну участь ЗМІ у підтримці наших зусиль щодо реалізації запланованих заходів.

Ірина   МАСЛОВА.