Обговорили широке коло питань

Понад дві години тривала зустріч підприємців Кам’янського району з представниками виконавчих органів державної влади. На ній було обговорене широке коло питань, які доводиться розв’язувати місцевому бізнес-співтовариству. На деякі з них співробітники міністерств і відомств відповіли відразу ж, інші будуть детально вивчені та враховані в подальшій роботі. 

Кам’янський район – аграрний. Багато підприємців традиційно зайняті у землеробстві. Тож і не дивно, що значна частина тем, порушених ними, стосувалася розвитку сільськогосподарського виробництва, починаючи від процедури виділення землі для створення селянського (фермерського) господарства (СФГ) і завершуючи нюансами бізнесу у сфері садівництва, овочівництва, птахівництва та інших трудомістких галузей. Йшлося і про підготовку кадрів для агропромислового комплексу, про закріплення молоді на селі.

Чимало питань стосувалося спрощення системи звітності та контролю в даній сфері. Керівники СФГ виступили з пропозицією: враховувати при призначенні планових перевірок і сезонний характер роботи в сільському господарстві, щоб у «гарячу» пору не відволікати фермера від посівної або збиральної кампанії. На одностайну думку аграріїв, призначати контрольні заходи в галузі потрібно на зимовий період, коли в полях і садах настають своєрідні «канікули».

Голова колгоспу «Путь Леніна» Михайло Пеньковський поставив питання про необхідність утилізувати пестициди, що зберігаються на деяких складах ще з радянських часів. Заступник глави держадміністрації району та міста Вікторія Іладій пояснила, що ця застаріла проблема в Рік екології та благоустрою буде вирішена не лише на Кам’янщині, а і в усій республіці.

Гострими, на думку аграріїв, є питання, пов’язані з екологічними платежами. Як наголошувалося на зустрічі, робота щодо реформування законодавства в даному напрямі в республіці вже ведеться. Актуальні на Кам’янщині й питання будівництва систем водопостачання та реконструкції зношених міських очисних споруд. Виникають проблеми під час підключення об’єктів нерухомості до інженерних мереж. Транспортники порушили проблему повернення історичної заборгованості держави за перевезення пільгових категорій громадян.

Багатьох підприємців цікавили умови переміщення товарів через митницю. Активно обговорювалися питання, пов’язані з веденням роздрібної торгівлі, розвитком підприємств сфери громадського харчування та інших бізнес-проектів, актуальних для регіону.

Представники міністерств і відомств підкреслили, що керівництво республіки націлене на створення максимально комфортних умов для господарюючих суб’єктів. Організований Фонд розвитку підприємництва, у рамках якого працює бізнес-школа. Реформується підхід до контрольних заходів із метою уникнути дублювання перевірок. Проводиться робота з упровадження електронних форм звітності та міжвідомчого документообігу. Ці та багато інших кроків Уряд вживає, щоб створити умови для розвитку підприємництва.

«При Мінекономрозвитку діє Рада з розвитку малого бізнесу, до якої входять представники від кожного району. На цьому майданчику можна обговорити проблеми, що хвилюють, висловити свої пропозиції щодо змін, які потрібно внести до законодавства», – відзначила керівник Держслужби економічної активності Наталія Ситкіна, закликавши кам’янських підприємців брати активну участь у створенні правової бази, що відповідає викликам часу.

Тетяна   ГРИЦЮК.