Вшанування пам’яті провідного науковця ПМР

Важливою подією в науковому житті республіки є проведення Яковлєвських читань, присвячених видатному юристу, автору першої Конституції ПМР, першому ректору ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Василю Микитовичу Яковлєву. Цей захід відбувається в державі щорічно з 2015 року в стінах головного наукового центру ПМР.

Цього року робота зібрання науковців тривала з 19 по 20 квітня і була присвячена темі «Держава і право: питання теорії й практики». Відкрило роботу конференції пленарне засідання. В організації та перебігу події взяли участь Державний радник Президента ПМР Ганна Волкова, міністр юстиції Олександра Тумба, міністр внутрішніх справ Руслан Мова, депутат Верховної Ради Андрій Сафонов, донька Василя Яковлєва Альбіна Гоголєва, представники юридичної науки ПМР і Росії.

Від імені Президента ПМР Вадима Красносельського вітальний адрес до учасників симпозіуму зачитала Ганна Волкова. «Вже в п’ятий раз у республіці проходять Яковлєвські читання, присвячені політичному і державному діячеві ПМР, ініціатору і першому ректору головного наукового центру Придністров’я Василю Яковлєву. Він брав активну участь у становленні придністровської державності тоді, коли був депутатом Верховної Ради першого скликання. Василь Микитович зробив великий внесок у розвиток юридичної науки республіки й у справу підготовки фахівців-правознавців. Бажаю учасникам конференції успішної роботи», – говориться в документі.

Від імені Уряду ПМР учасників зібрання привітала Олександра Тумба, зачитавши вітальний адрес керівника виконавчого органу Олександра Мартинова: «Василь Микитович Яковлєв – засновник і активний розробник актуальних напрямків юриспруденції, борець за незалежність багатонаціонального придністровського народу – став творцем надійного наукового фундаменту для розвитку придністровської науки. Саме він був одним з авторів Декларації незалежності й першої Конституції ПМР. Василь Микитович виховав кілька поколінь юристів Молдавії, Придністров’я та Росії. Нині його студенти посідають високі пости в різних державних структурах, дехто викладає у стінах ПДУ, продовжуючи передавати знання і досвід молодому поколінню юристів».

Від імені Верховної Ради вітальний адрес зачитав Андрій Сафонов: «Право є атрибутом будь-якої держави, його своєрідною «візитною карткою». Головне в державно-правовому устрої – не панування права саме по собі, а те, наскільки його взаємозв’язок з державою забезпечує гармонійний розвиток особистості, захист його прав. Яковлєвські читання стали вже традиційними. Такі конференції не тільки дозволяють розширити коло знань у галузі юридичної науки, але і сприяють розширенню зв’язків наукової спільноти Придністров’я з колегами з-за кордону».

Робота пленарного засідання продовжилася виступами учасників конференції. Завідувач кафедри кримінального права і кримінології Кубанського держуніверситету Володимир Коняхін ознайомив присутніх із розвитком міжнародного кримінального права з другої половини минулого століття по сьогоднішній час. Також російський юрист подарував ПДУ свої наукові монографії.

Руслан Мова виступив з доповіддю «Криміналізація свідомості як наслідок корупції». Він зазначив, що корупція є однією з головних причин, що робить негативний вплив на суспільно-управлінські інститути в системі держави. «Вельми важливо створити такі умови в суспільстві, коли корупціонер сприймався б населенням негативно, як особа, що порушує засади суспільства та ідеї правової держави, щоб сама думка і можливість дати хабар була чужа менталітету. Ці факти й повинні лежати в основі антикорупційної політики придністровської держави», – сказав керівник Міністерства внутрішніх справ.

По завершенні пленарної частини робота конференції продовжилася в онлайн-режимі. Придністровські вчені провели засідання з колегами Калузького державного університету. Тема онлайн-конференції – «Теорія права в контексті юридичної науки: сучасний стан та перспективи розвитку».

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.