Привітання із Дністровська

Три роки тому в державній газеті «Гомін» прочитав статтю Олександра Юшина «Не стріляйте в журналіста!» про необхідність засобів правового захисту представників цієї професії. Страшні цифри потрясли свідомість. Відтоді регулярно читаю газету. Подобається її зовнішній вигляд, чітке розміщення інформації для різних категорій читачів: школярів, студентів, працівників різних галузей виробництва, людей старшого віку. Форма і зміст доповнюють одне одного.

Особисто для мене й багатьох моїх знайомих газета давно стала популярною і авторитетною. Її чекають. Так на тижневих зустрічах Ради ветеранів м. Дністровська кожне засідання ми починаємо з аналізу новин і політичних подій у своїй республіці, Росії та сусідній Україні (половина членів Ради – українці).

Історія і сучасність у газеті завжди поруч. Я і мої колеги стали шанувальниками цього масово-політичного видання. «Гомін» – це джерело знань з історії України, популяризатор творів українських класиків, поетів і письменників, їхніх біографій. Навіть досвідчений читач знаходить щось нове в нарисах Галини Крижанівської про життя і творчість Т. Шевченка, літературну спадщину О. Довженка, про автора «Енеїди» І. Котляревського і його чудової драми «Наталка Полтавка». У 50-ті роки минулого століття мої, тоді ще молоді батьки, на сцені сільського клубу не один раз виконували ролі головних героїв знаменитого твору. Останнім часом для тих, хто хоче поглиблено вивчати рідну мову, на окремій сторінці газети подаються правила, поради й самостійні завдання. Рубрику ведуть учителі придністровських шкіл.

Глибокі дослідження літературної спадщини М. Коцюбинського, років життя майстра слова О. Гончара, номінанта на здобуття Нобелівської премії І. Франка провела Любов Фетісова. Запам’ятався її досконалий аналіз літературних творів українських класиків І. Нечуя-Левицького та І. Карпенка-Карого. Про документальні підтвердження і увічнення пам’яті жертв Холокосту у с. Рашкові дізналися з матеріалу, яким поділилася з читачами Тетяна Грицюк. Молоде покоління мусить знати правду про жахливі роки німецько-румунської окупації. Закриту сторінку афганської війни про події у фортеці Бадабер на території Пакистану у квітні 1985 року, про нерівний героїчний бій радянських військовополонених з моджахедами відкрив читачам Олександр Петренко.

На прикладі хрестоматійних творів «Катерина», «Наймичка», «Сон» Ольга Бурдужа розповіла про трагічну долю української жінки у творчості Т. Шевченка. І одразу пригадалися шкільні роки, дитинство. Батько здає сесію в педінституті, а ми з матір’ю пішли провідати діда і бабусю, які жили за 12 кілометрів від нашої оселі. Через три кілометри першокласник почав нудитись і жалітися на втому. І тоді мати прочитала «Катерину», яку знала напам’ять. Учителька початкових класів, вона розповідала виразно, душевно, з коментарями. Непомітно пролетів час… Це було моє перше знайомство з одним із кращих творів Кобзаря.

«Гомін» надає можливість висловитися не тільки професіональним журналістам, а і всім охочим виразити свою думку. З захопленням прочитав своєрідну мандрівку учителя української мови та літератури Наталії Стрецкул про Шевченківське Придністров’я. Як любителю-краєзнавцю вона була мені дуже корисною.

Багато уваги редакція газети приділяє розвитку і становленню рідної мови. Молодим батькам, усім, хто працює з дітьми, стала пізнавальною розмова про малі жанри українського фольклору, яку підготувала Катерина Мельниченко. Колискові пісні, різні лічилки, загадки, казки стимулюють духовний розвиток дитини, збагачують позитивними емоціями. Мені це відомо з досвіду виховання разом з дружиною дочки й онуки, спілкування з вихователями дитячих садків. Усе чисте і сонячне починається з дитинства.

А скільки цікавого можна дізнатися про історію, проблеми й перспективи національних громад нашого краю – білорусів, поляків, гагаузів, болгар і, перш за все, українців. Завдяки Алісі Кохановій свого часу дізнався багато нового про гагаузів. Наприклад, про те, що вовк для них – священна тварина, що в гагаузьких селах немає замків на хвіртках, про нескінчені підземні тунелі м. Комрат.

Згідно своїм нахилам і захопленням кожний знаходить корисне і необхідне в газеті. Про роботу міністерств, інформацію про засідання Уряду і напрямки його роботи читачі газети чекають від Тетяни Букіної. Про діалог влади й суспільства, роботу освітніх закладів дізнаються з репортажів Ніни Панаїди. Про охорону навколишнього середовища, Рік екології та конкурс на його логотип – від Анастасії Каліон. Практичні рекомендації «Як поводитися під час землетрусу» дав Олександр Петренко. Серйозні дослідження про жертви під час освоєння космосу зробила Ксенія Василенко. Ольга Стоянова познайомила читачів з магічним впливом музики на наше здоров’я, а Любава Скринська поділилася цікавим матеріалом про нейробіку – новим видом гімнастики для розвитку мозку. Не менш цікава підбірка цього автора про традиції та національну символіку проведення святкових днів в Україні. Наприклад, до недавнього часу не знав, що в Україні символом на Новий рік тривалий час була не зелена ялинка, а «дідух» – конусоподібний зажинковий сніп, виготовлений із колосків і квітів. Для родючості нив його ставили на покуті.

З кожним роком «Гомін» стає для багатьох читачів улюбленим виданням, а для співробітників і творців цього видання трибуною українського мовного і культурного відродження Придністров’я. Велика увага приділяється розвитку українських товариств, проведенню конкурсів, різних заходів у житті українських об’єднань, щорічних фестивалів-конкурсів української пісні «Пшеничне перевесло». Кожні два роки проводиться традиційний захід – Республіканський конкурс «Джерело традицій». Це огляд-конкурс звичаїв та обрядів народів, який об’єднує таланти виконавців, що проживають на території ПМР.

Учасники Дністровського хору «Світозари», організатори культурних заходів з нетерпінням чекають «живі» публікації про результати місцевих та республіканських конкурсів. І треба відмітити, що наш представник з красивим псевдонімом Лара Чайка та її колеги по перу ніколи не підводять і вчасно дають справедливу оцінку.

Велике спасибі й глибока подяка усім журналістам, працівникам редакції, починаючи від верстальників Сільвії Рогут, Руслана Додонова, Дмитра Акініна, коректорів Ганни Ганган і Валентини Осадчук до головного редактора Олександра Юшина і його заступника Любові Фетісової за професіоналізм і талант, за щоденну працю, безперервний процес творчості, за чуйність і увагу до початківців, охочих зобразити словом сьогоденну дійсність. Вітаю всіх причетних до видання газети з Днем друку! Хай з кожним роком збільшується тираж газети «Гомін», якому ми теж у силу своїх можливостей сприятимемо, а у працівників редакції завжди буде добрий настрій, радість і здоров’я!

За дорученням
Ради ветеранів війни, праці та Збройних сил м. Дністровська
Олексій   БАБІН.