Пам’ять про героїв наших вічна, вона нетлінна у віках

Події 9 травня 1945 року назавжди залишаться в наших серцях. Саме цього дня закінчилася Велика Вітчизняна війна, яка тривала 1418 днів і ночей.

Для жителів нашої республіки це не тільки святковий день, але ще і день пам’яті, глибокої поваги та вдячності радянським воїнам, трудівникам тилу, партизанам і підпільникам – усім, хто наближав Велику Перемогу.

У придністровській столиці 9 травня урочисті заходи розпочалися на площі О. Суворова, де відбулася церемонія підняття Прапора Перемоги.

Цього року почесне право підняти Прапор Перемоги було надано фронтовому кулеметнику, десантнику, сержанту у відставці Володимиру Івановичу Громову і ветерану Збройних сил, льотчику I класу, майору у відставці Володимиру Васильовичу Лебедєву.

Святкування продовжилося на центральній площі Тирасполя військовим парадом, присвяченим 74-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Участь у ньому взяли військовослужбовці силових міністерств республіки та підрозділи Оперативної групи російських військ у Придністров’ї. Приймав парад міністр оборони, генерал-майор Олег Обручков. Командував парадом начальник Головного штабу Збройних сил генерал-майор Сергій Герасютенко.

З вітальним словом до ветеранів звернувся Президент ПМР Вадим Красносельський: «9 травня – це особлива дата для кількох поколінь придністровців. На пострадянському просторі немає сім’ї, якої не торкнулася б війна. Ми пишаємося, що наші земляки були разом з тими, хто кував Перемогу в тилу, здобував її зі зброєю в руках на всіх фронтах Великої Вітчизняної. 12 придністровців відзначені званням Героя Радянського Союзу за бойові подвиги. Ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю кожного з 27 мільйонів радянських громадян, які загинули на полях битв, померли від голоду, були закатовані в концентраційних таборах. Ми пишаємося Перемогою 1945 року, завжди дбайливо зберігатимемо пам’ять про події Великої Вітчизняної війни та її героїв, залишаючись у неоплатному боргу перед поколінням переможців. Пам’ять важлива для розуміння нашої історії».

Яскравою сторінкою воєнного параду став показовий виступ вихованців Тираспольського Суворовського військового училища з військовослужбовцями Роти почесної варти, які продемонстрували майстерність володіння спеціальними стройовими прийомами.

Завершився парад флешмобом, організованим учнями Тираспольської середньої школи № 9: близько 500 школярів взяли в руки червоні кульки й вишикувалися у формі слова «Перемога».

Керівництво республіки та її жителі вшанували пам’ять захисників Вітчизни церемонією покладання квітів на столичному Меморіалі Слави.

Ветеран Великої Вітчизняної війни Володимир Громов у 1941–1945 роках воював у складі 2-го Прибалтійського фронту. На його думку, перемога над фашизмом була досягнута завдяки героїзму радянського народу. «Ми повинні цінувати мир. Коли він є, ти живеш і нічого не боїшся», – сказав він.

Важливою частиною святкування Дня Перемоги уже кілька років поспіль є патріотична акція «Безсмертний полк». Цього року він об’єднав понад 15 тисяч тираспольчан, які пройшли площею О. Суворова з портретами своїх рідних і близьких – учасників і свідків тієї жахливої воєнної пори.

Пенсіонерка Валентина Колесник поділилася з нашим кореспондентом своїми враженнями від участі в заході: «Мій батько – Міщенко Федір Кирилович звільняв Чехословаччину, Польщу, Румунію від фашистських загарбників. Для ветерана війна закінчилася в травні 1945 року в Берліні. Низький уклін усім ветеранам за наше мирне життя».

Валентина Блажан прийшла на парад з портретом свого батька – Петра Стойлова, який звільняв Білорусію від фашистів. «Я вдячна організаторам акції за можливість ушанувати пам’ять своїх рідних. Такі заходи сприяють об’єднанню придністровського народу», – з трепетом у голосі поділилася вона.

В Оперативній групі російських військ у Придністров’ї теж підготувалися до Дня Перемоги: там були організовані виставка військової техніки, польова кухня, концерт. Відвідувачі мали можливість посидіти навіть у танках, бронетранспортерах та інших бойових машинах. Бійці ОГРВ продемонстрували приклади бойового мистецтва у показових виступах.

На площі Олександра Суворова завершився республіканський мотопробіг, розпочатий 8 травня в Кам’янці. Організатором його став мотоклуб «Вікінг». На шляху свого руху учасники акції вшанували пам’ять загиблих у Великій Вітчизняній війні, відвідавши пам’ятні місця Придністров’я.

Завершився День Перемоги 2019 року на центральній площі столиці. У виконанні придністровських артистів лунали пісні воєнних років. Їх із задоволенням підхоплювали всі, хто приєднався того вечора до всенародного гуляння. Насолодилися придністровці й хореографічними композиціями у виконанні республіканських танцювальних колективів. А ввечері, коли вже стемніло, травневе небо осяяв переможний салют.

Олександр   ЗАЙЧУК.
Фото прес-служби «Новости Приднестровья»