Прапор Перемоги підняли діди й усіх сповістили: «Ми перемогли!»

З 1 по 5 травня жителі Придністров’я стали свідками міжнародного велопробігу «Прапор Перемоги», присвяченого 74-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років.

Організатором заходу став велоклуб «Покатушки» за підтримки Адміністрації Президента ПМР, Міністерства оборони ПМР, Міністерства внутрішніх справ, Представництва «Россотрудничество» в Республіці Молдова.

На участь в акції було подано 250 заявок від велоклубу «Покатушки», силових відомств республіки та індивідуальних учасників із Придністров’я, Молдови й України.

Офіційний старт велопробігу було дано від столичного обеліска воїнам-визволителям 37-ї армії 3-го Українського фронту. В інтерв’ю нашому кореспондентові його організатори та учасники розповіли про важливість збереження історичної пам’яті. Заступник глави держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська Марія Пащенко наголосила на важливості таких акцій на території ПМР: «Приємно, що придністровська молодь активно залучилася до участі в цьому важливому патріотичному заході. Вони відчувають себе причетними до Перемоги, тому що зберігають пам’ять про героїчний подвиг предків».

На думку керівника контактного центру «Россотрудничество» в Тирасполі Миколи Журавльова, велопробіг, присвячений Дню Перемоги, є посланням до того покоління, яке перемогло фашизм. Він зауважив, що пріоритетним напрямком роботи російської організації є проведення акцій, які сприяють вихованню молоді Придністров’я.

Начальник відділу фізичного виховання Міністерства оборони капітан Ілля Бурдигін зауважив, що військовослужбовці силового міністерства є постійними учасниками спортивних і патріотичних акцій: «Важлива мета цього спортивного свята – збереження пам’яті про подвиг радянського народу у Великій Вітчизняній війні, можливість навести молодим людям приклади героїзму, також це пропаганда здорового способу життя».

Учасник велопробігу тираспольчанин Віктор Ніязов прийшов на місце старту разом зі своїм сином Євгеном і поділився своїми враженнями: «Ми ніколи не повинні забувати наших солдатів – воїнів-визволителів. Через вашу газету хочу висловити вдячність організаторам цього свята за виховання патріотизму й відповідального ставлення до свого здоров’я.

Тренер-викладач МОУ ДО «Спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву № 3» В’ячеслав Шевчук зазначив, що вихованці спортивної установи завжди беруть участь в акціях, які сприяють об’єднанню придністровців. «Наша молодь повинна знати про те, які випробування випали на долю радянського народу у важкі роки Великої Вітчизняної війни та як він переміг фашизм».

Як символ Перемоги радянського народу над фашизмом у Великій Вітчизняній війні упродовж п’яти днів велопробігу його учасники доставили вісім копій Прапора Перемоги в кожне місто Придністров’я.

Завершився велопробіг 5 травня на столичному Меморіалі Слави.

На думку керівника велоклубу «Покатушки» Ігоря Крижановського, придністровці взяли активну участь у святі миру і спорту: «Обов’язок кожного з нас – не забувати про героїзм наших солдатів, які дарували нам мирне життя».

Володимир   ДАНИЛОВ.