Підтримка підприємців з боку влади триває

Основним напрямком роботи депутатів Верховної Ради залишається ухвалення законопроектів, спрямованих на підтримку придністровців, які розвивають підприємницьку діяльність та освоюють нові напрямки в малому бізнесі.

На черговому пленарному засіданні парламентарії в першому читанні ухвалили державну цільову програму «Підтримка і розвиток підприємництва в ПМР на 2019 – 2021 роки». Метою документа є розвиток підприємництва як одного з факторів забезпечення стабільно високого рівня зайнятості населення та економічного зростання держави.

Про важливість цього законопроекту в інтерв’ю представникам ЗМІ розповів голова Комітету з розвитку підприємництва і промисловості Віктор Гузун: «Одним з елементів цієї програми є проект «Купуй придністровське!». Популяризація вітчизняної продукції, просування її для громадян, формування ринку місцевої продукції – важлива державна функція, яка реалізуватиметься за допомогою цієї акції. Усі заплановані заходи фінансуватимуться коштом Фонду розвитку підприємництва, затвердженого Законом «Про республіканський бюджет». Загальний обсяг вкладених державою коштів склав 3 млн 622 тис. рублів.

Другим елементом програми є створення бізнес-шкіл у містах ПМР. Держава повинна виконувати свої функції на попередження помилок підприємців, проводити роз’яснювальну роботу, а не виступати в ролі карального органу, який приходить і карає постфактум. Підприємці, які вже розвивають свій власний бізнес, зможуть підвищити кваліфікацію в питаннях податкової політики й митного законодавства. Бізнес-школи допоможуть придністровцям, які мають бажання займатися підприємницькою діяльністю, здобути необхідні початкові знання».

Підтримка підприємців матиме системний і довгостроковий характер.

Також у першому читанні була ухвалена державна цільова програма «Підтримка та розвиток туризму в ПМР на 2019 – 2026 роки». Документом передбачається створення сучасної, конкурентоспроможної туристичної галузі, орієнтованої на максимально повне задоволення потреб громадян Придністров’я та іноземних держав у послугах внутрішнього і в’їзного туризму, заснованої на ефективній реалізації туристичного потенціалу Придністров’я за умови використання сучасного менеджменту.

Як пояснив Віктор Гузун, у республіці є унікальні об’єкти, які необхідно зберігати, розвивати та популяризувати. «У програмі закріпили видання путівника по Придністров’ю, просування туристичного продукту в мережі Інтернет, розробку сайту «Пізнавай придністровське». Загальний обсяг фінансування складе близько 17 млн рублів. Розвиватиметься гастрономічний, екологічний, винний, сільський, етнологічний, спортивний та інші види туризму. Програма передбачає формування позитивного іміджу Придністров’я. У нас благодатний край, багатонаціональне населення. Представлені культури багатьох народів. Наша унікальність зацікавить туристів. Позиція депутатів полягає в тому, що ця програма є важливим фактором підтримки розвитку економіки нашої республіки», – сказав народний обранець. Йшлося про професійну підготовку гідів. На сьогодні галузь потребує кваліфікованих кадрів. Над розв’язанням проблеми працюють у ПДУ. Вже цього року ВНЗ готує перший випуск магістрів за напрямом «туризм».

Проект закону «Про внесення доповнення та зміни до Закону ПМР «Спеціальний податковий режим – спрощена система оподаткування» також був ухвалений у першому читанні. Він передбачає відшкодування підприємцям витрат на придбання термопринтерів, необхідних для упровадження онлайн-кас. Вони потрібні для друку чеків.

«Держава повинна компенсувати витрати, пов’язані з використанням онлайн-кас. У разі документального підтвердження підприємцями витрат на придбання такого принтера їм зроблять залік за податковими платежами. Такий крок – це підтвердження зобов’язань, узятих на себе державою», – розповів голова Комітету з розвитку підприємництва та промисловості Віктор Гузун.

Микола   ЮРКЕВИЧ.