Трудова зайнятість населення: сьогодні та завтра

Настав час удосконалити Закон «Про зайнятість населення». Уряд, зокрема Міністерство з соціального захисту і праці, пропонує збільшити допомогу з безробіття, виходячи з трудового стажу та рівня заробітної плати людини.

Нині ця сума становить близько 450 рублів. Більше платитимуть тим, хто потрапив під скорочення на роботі. Сума допомоги залежатиме від розміру зарплати до звільнення і від трудового стажу. Питання щодо внесення змін та доповнень до Закону ПМР «Про зайнятість населення» на засіданні Уряду представила міністр з соціального захисту та праці Олена Куліченко.

За словами доповідача, це стосується громадян, які були звільнені в результаті ліквідації суб’єкта господарювання, його реорганізації або скорочення штатів. На сьогодні розмір допомоги з безробіття для них становить 82 РР МЗП (688,8 рублів).

«Що пропонуємо ми. У разі, якщо людина напрацювала серйозний стаж і її заробітна плата (обчислена за останні 3 місяці на цьому місці роботи) досягала суми понад 5 000 рублів, установити розмір допомоги по безробіттю 2 422 рублі або 150 % МРОТ, а в наступні п’ять місяців – 100 % МРОТ (1 615 рублів). Надалі – у залежності від відпрацьованого періоду», – пояснила глава відомства.

Якщо заробітна плата змінювалася в межах від 3 000 руб. до 5 000 руб., тоді картина буде такою: в перші чотири місяці сума виплат дорівнюватиме 100 % МРОТ (1 615 руб.), у наступні п’ять – 75 % МРОТ (1 211,25 руб.); при середній зарплаті до 3 000 руб. – 75 % МРОТ (1 211,25 руб.). І 50 % МРОТ (807,5 руб.) відповідно. «З метою підвищення матеріальної захищеності безробітних проект пропонує збільшити розмір допомоги по безробіттю й іншій категорії громадян, визначивши її розмір у залежності від загального стажу роботи», – доповнила Олена Куліченко.

У міністерстві також вважають, що необхідно змінювати підхід щодо працевлаштування. «На сьогодні бракує фахівців робочих спеціальностей. Наше завдання – допомогти безробітним з низькою кваліфікацією чи зовсім без неї, а також тим, хто не має досвіду роботи, здобути професію», – зазначила міністр.

На сьогодні тим громадянам, які не мають спеціальності, пропонують безкоштовні курси підвищення кваліфікації або перепідготовки для опанування нової професії. «У разі, якщо хтось відмовиться один раз від підходящої роботи, відмовиться також один раз від проведення курсів з підвищення кваліфікації чи перепідготовки, ми його просто визнаємо безробітним і знімемо з обліку, оскільки не бачимо у людини мотивації підвищувати свій рівень, щоб бути затребуваною у тій чи іншій галузі народного господарства нашої республіки», – заявила Олена Куліченко.

У відповідності з запропонованим проектом документа, до тих безробітних, які відмовляються від пропозицій працевлаштуватися або пройти професійну переорієнтацію, можуть бути застосовані більш жорсткі заходи. Однак, підтримку з боку держави надаватимуть таким категоріям громадян, як діти-інваліди, діти-сироти, діти віком до 25 років, які залишилися без піклування батьків або осіб, що їх заміняють.

Цим групам населення надаватиметься можливість здобувати знання, вміння, оволодіння програмами, що діють у центрах соціального страхування та соціального захисту, в першочерговому порядку.

Документ підтримано членами Уряду одностайно та направлено на розгляд до Верховної Ради ПМР.

Аліса   КОХАНОВА.