Визначили контури співробітництва

У ПДУ імені Т. Г. Шевченка відбулася зустріч професорсько-викладацького складу та студентів з Головою Уряду Олександром Мартиновим. Обговорювали актуальні питання вдосконалення вищого навчального закладу та його внесок у реалізацію Стратегії розвитку ПМР.

Завдяки стабілізації ситуації в економіці та бюджетній сфері, в республіці відбуваються перетворення у різних галузях життєдіяльності. «Йдеться про блок інвестиційного законодавства й нові підходи до управління державними активами. Ми завершуємо роботу над пакетом законопроектів, спрямованих на підтримку молоді та молодих сімей. Визначено ще цілу низку напрямків, над якими працюють Президент, Уряд і Верховна Рада», – наголосив голова Уряду, підкресливши важливість співпраці влади з науковим співтовариством.

Нині інститути, факультети та філії ПДУ укладають угоди про співпрацю з профільними міністерствами та відомствами. Ректор ВНЗ Степан Берил уточнив, якими вони мають бути, у зв’язку зі схваленою Стратегією розвитку Придністров’я на 8 років. У цьому питанні прем’єр бачить широке поле для взаємодії, починаючи від охорони здоров’я і завершуючи розробкою пропозицій щодо бюджетної політики та підтримки молоді. Тем для дискусій досить багато, вважає Олександр Мартинов і пропонує університету проводити тематичні конференції, щоб кожний студент, педагог або представник влади зміг  викласти свою думку.

Щодо розподілу випускників, то вони, як і раніше, розподіляються на основі двостороннього договору (між студентом та університетом). Однак на практиці такий механізм не завжди ефективний з юридичної точки зору: якщо ми вже видали диплом студенту, то фактично втрачаємо механізми впливу на нього. Тобто, випускник має можливість знайти будь-які причини для того, щоб уникнути виконання свого обов’язку перед державою за здобуту вищу освіту. Удосконалити систему зможе укладення тристоронньої угоди, де третьою стороною виступить Уряд як гарант надання робочого місця. Такий законопроект, прийнятий у першому читанні, перебуває на доопрацюванні у Верховній Раді. Як зазначив заступник Голови Уряду Олексій Цуркан, усі правові моменти будуть узгоджені, а вступна кампанія цього року відбуватиметься за новими правилами.

Щоб виконати зобов’язання третьої сторони угоди, здійснюється облік потреб реального сектора економіки в кадрах. Мінсоцзахисту під час підготовки прогнозу потреби у фахівцях враховує тільки державні структури. ПДУ імені Т. Г. Шевченка пропонує включати сюди й реальний сектор економіки. Це зауваження вже враховане Урядом.

Ректор ПДУ Степан Берил повідомив, що виш має велику кількість наукових розробок у галузі АПК, економіки, енергетики, дорожнього господарства. Складнощі полягають у їхній практичній реалізації. Допомогти на етапі впровадження можуть співробітники Державної керуючої компанії, які проаналізують ідеї держуніверситету і дадуть оцінку пропонованим проектам.

У відповідь на прохання Аграрно-технологічного факультету про виділення площ у розмірі 5–10 га під бази практик для нових популярних спеціальностей (зоотехніки, меліоратори), Олександр Мартинов доручив підготувати програму технічного переозброєння аграрного коледжу, щоб до 2020 року вже розпочати фінансування цих витрат. Що стосується виділення земельних угідь – питання також буде вирішене позитивно.

Йшлося й про виплати надбавок за кваліфікаційну категорію фахівцям держуніверситету, незайнятим педагогічною діяльністю. Їх усього 150 осіб, незабаром буде відновлена виплата належних їм коштів.

Студенти з особливим статусом – це сироти та діти, які залишилися без піклування батьків і навчаються за очною формою, мають право на повне державне забезпечення до завершення навчання (до 25 років). Їм належить одноразова допомога на момент працевлаштування. Однак цієї підтримки вони найчастіше позбавлені через низку обставин: термінову військову службу, академічну відпустку тощо. Це питання вивчатиметься спільно з Міністерством соціального захисту та праці ПМР.

На початку червня ПДУ організує конференцію, присвячену соціально-економічній політиці держави. У її рамках за пропозицією декана економічного факультету Івана Узуна розглядатимуться питання, порушені Головою Уряду.

Найближчим часом відбудеться круглий стіл, де буде представлений аналіз того, як у Придністров’ї та інших країнах допомагають підприємствам АПК. Наукове співтовариство дасть свою оцінку, як необхідно поліпшити ситуацію в цьому напрямку і що потрібно для цього зробити.

Формат співпраці держави з ВНЗ має бути ширшим, зазначив Олександр Мартинов. «Давайте обмінюватися думками щодо подальшого розвитку. Вважаю, що, починаючи з цього року, університет міг би стати тим майданчиком, на якому обговорюватимуться проблеми розвитку нашої держави. Ми разом з вами будемо напрацьовувати шляхи розв’язання нагальних проблем», – підсумував Голова Уряду.

Анастасія   КАЛІОН.