Програму підтримки підприємців ухвалено

У рамках пленарних засідань Верховної Ради народні обранці продовжують розглядати й ухвалювати законопроекти, спрямовані на покращення життя придністровців. Так, 15 травня на порядку денному чергового засідання розглядалися законодавчі ініціативи щодо підтримки підприємців республіки.

Парламентаріями були внесені зміни й доповнення до Закону ПМР «Спеціальний податковий режим – патентна система оподаткування» та до Закону «Спеціальний податковий режим – для самозайнятих осіб». Голова Комітету з розвитку підприємництва й промисловості Віктор Гузун  в інтерв’ю представникам ЗМІ розповів про нововведення, передбачені документом. «З квітня наші підприємці працюють за новою податковою системою. За власним бажанням вони обрали патентну, спрощену систему оподаткування чи режим для самозайнятих осіб. На адресу Верховної Ради та Уряду надійшли звернення від індивідуальних підприємців. Вони направили нам свої прохання і пропозиції. Ми провели десятки нарад і засідань робочих груп. Результат цієї роботи – низка нових законодавчих змін, щоб система працювала найбільш ефективно. Пропонується знизити підприємцям-пільговикам розмір соціального платежу. Сьогодні такою пільгою користуються самозайняті особи й патентники. Парламентарії впевнені, що принцип соціальної справедливості повинен дотримуватися для всіх трьох податкових режимів. Крім того, нововведення поширюються на одиноких батьків, які виховують дітей-інвалідів віком до 18 років. Для них пільга становитиме 70 %. Ця норма сприятиме урівноваженню системи. Підприємцям повинні бути забезпечені рівні умови», – сказав народний обранець.

У першому читанні було розглянуто законодавчу ініціативу «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки ПМР». Автором документа є Уряд республіки. Про його важливість депутатам вищого законодавчого органу ПМР розповіла заступник міністра економічного розвитку Марія Глушкова: «У республіці необхідно розв’язати проблему відтоку кваліфікованих кадрів із швейної та взуттєвої промисловості шляхом підвищення їм заробітної плати. Суть законодавчих новацій полягає в тому, щоб держава дала згоду на зниження податкового навантаження для цих підприємств, а зекономлені кошти адміністрація суб’єктів господарювання направить на збільшення зарплат працівникам основного виробництва. Чергові заходи підтримки провідних галузей придністровської економіки передбачають надання податкової пільги у вигляді зниження коефіцієнта під час роботи з давальницькою сировиною з 1,7 до 1,05. При цьому є важлива умова: середньорічний приріст середньої зарплати швачок і робітників, безпосередньо зайнятих у виробництві взуття, повинен досягати не менше, ніж 7 % щорічно», – підкреслила економіст. На її думку, ці заходи допоможуть підприємствам швейної та взуттєвої галузей зацікавити кваліфікованих робітників, а також залучити нових. Для нашої держави це особливо важливо, враховуючи той факт, що на сьогодні дефіцит швачок становить у республіці понад 400 осіб.

На думку голови Комітету з економічної політики, бюджету і фінансів Олега Василатія, законопроект про зниження податкового навантаження на підприємства швейної та взуттєвої промисловості спрямований на підтримку вітчизняного виробника. «Завдяки зростанню зарплат, збільшаться відрахування до республіканського бюджету і до Єдиного державного фонду соціального забезпечення», – сказав парламентарій.

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.