Стрічка шовкова з трьома чорними та двома жовтими смугами

Акція «Георгіївська стрічка» з часу своєї появи захопила уми та серця людей, які шанують пам’ять загиблих у тій страшній війні. Вона взяла свій старт 2005 року в Росії за ініціативою РІА «Новини» й стала популярною в
92 країнах світу. За 13 років патріотичний захід підтримали та взяли в ньому участь президенти, школярі, альпіністи й навіть космонавти.

Однак, у середовищі мас-медіа знайшлися й критики цієї події. Вони звинувачують організаторів у нездатності «…розтлумачити справжній зміст» і мету заходу. На їхню думку, акція перетворилася «…на несмачний кітч, що не відбиває в очах деяких учасників жодних емоцій, крім пасивного бажання начепити «модну штучку».

Усе більше пропаганда проникає і в такий важко контрольований інформаційний простір, як інтернет. Для більшості молодих людей георгіївська стрічка починає асоціюватися з безкоштовними подарунками в соціальних мережах, можливістю прикріпити промальовані прототипи символу до фотографії. Люди викладають свої історії з підробленими фактами реальних подій, ґрунтуючись на загальних джерелах, а не на перевірених книжкових або архівних записах. Наприклад, останнім часом досить широко, причому спільно з міфами, розійшлася історія про використання георгіївської стрічки Російською визвольною армією (РВА) у своїх нагородах.

У результаті аналізу основних аргументів противників стрічки виникло багато запитань. Щоб докладніше розібратися в цьому питанні, ми звернулися по допомогу до старшого викладача кафедри вітчизняної історії ПДУ імені Т. Г. Шевченка Івана Войта, який надав детальну консультацію.

  1. Георгіївська стрічка ніяк не стосується радянської символіки, зокрема Перемоги у Великій Вітчизняній війні й у СРСР теж не використовувалася.

Іван Олексійович зазначив, що у роки Великої Вітчизняної війни, а саме 8 листопада 1943 року, з метою продовження бойових традицій російської армії з ініціативи Й. Сталіна був заснований орден Слави трьох ступенів: «Він упроваджувався як «солдатський орден» і призначався для нагородження рядового та сержантського складу, що підкреслює воістину народний характер цієї нагороди».

Статут ордена так само, як і оформлення (жовто-чорне забарвлення стрічки) нагадували Георгіївський хрест – вищу нагороду часів Російської імперії. Ним відзначали солдатів і унтер-офіцерів за бойові заслуги та за хоробрість, проявлені в боях проти ворога. Пізніше георгіївська стрічка, підтверджуючи традиційні кольори російської військової доблесті, прикрасила багато радянських і сучасних російських медалей та нагородних знаків.

  1. У Червоній Армії «георгіївські» нагороди не носили. За носіння подібного символу людину могли покарати, до того ж досить жорстоко.

Насправді у Червоній Армії георгіївських кавалерів було багато, серед них, зокрема, були такі знамениті воєначальники, як Георгій Жуков, Костянтин Рокоссовський та Іван Тюленєв. І хоча деякі люди не вважали за необхідне носити нагороди від «минулої» влади, були й ті, хто, навпаки, носив Георгіївський хрест поруч з радянськими орденами та медалями. За це їх ніхто не карав.

«Історично відомо, що оранжево-чорна стрічка з’явилася 9 травня 1945 року на медалі «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.» Цією медаллю було нагороджено майже 15 млн осіб. За часів СРСР стрічка стала одним з основних символів «народної Перемоги», – акцентував експерт.

  1. Радянська гвардійська стрічка, а також пов’язана з нею символіка, до георгіївської стрічки не мають жодного відношення. Навіть зовні вони істотно різняться кольоровою гамою.

Насправді: кольори георгіївської стрічки – жовтий та чорний (статут 1769 року), або помаранчевий та чорний (статут 1913 року), а гвардійської – золотисто-помаранчевий і чорний. На практиці стрічка могла бути й чорно-жовтою, і чорно-помаранчевою, оскільки з геральдичної точки зору помаранчевий та жовтий – це варіанти золотого кольору.

  1. Георгіївська стрічка використовувалася як нагорода в РВА і безпосередньо її командувачем А. Власовим.

Химерна логіка інформаційної війни сплела воєдино два історичні феномени. Використання власівцями у своїй формі та нагородах георгіївської стрічки є вигадкою. Третій Рейх заохочував їх виключно «штатними» німецькими нагородами, а потім – спеціально заснованими орденом «За хоробрість» і медаллю «За заслуги». Ніяких георгіївських стрічок у гітлерівській нагородній системі не було. Нечисленні ветерани Першої світової війни, які воювали в складі РВА, могли носити свої Георгіївські хрести. Але це, зрозуміло, не стосується нагород Другої світової.

Власне, виникли такі звинувачення зі зростанням популярності акції. Одне з них пов’язане з тим, що часто люди просто не обізнані з правилами носіння стрічки, з її кодексом, що складається з 10 обов’язкових правил.

Георгіївська стрічка – це не тільки символ мужності, героїзму, стійкості, відваги, самопожертви, відданості та честі. Це символ Перемоги. І в нашій державі робиться все можливе для збереження історичної правди та пам’яті, а також для вшанування подвигу, поклоніння перед тими, хто віддав своє життя в боротьбі з фашизмом.

Владлена   П’ЯТЕНКО.