Символ гордості й пам’яті

Напередодні святкування Дня Перемоги в Рибницькому музеї Бойової слави для відвідувачів різного віку  були проведені тематичні зустрічі з елементами майстер-класу на тему «Георгіївська стрічка».

Організувала й провела заходи завідувач музею Оксана Урсул. За її словами, такі передсвяткові події були заплановані в рамках військово-патріотичного виховання молодого покоління: «Сьогодні у нас побували вихованці д/с № 7, учні СШ № 6 і теоретичного ліцею. Для дошкільнят була підготовлена спеціальна спрощена програма. Усі наші допитливі шанувальники історії мали можливість одержати георгіївські стрічки. Учні та вихованці дитсадка дізналися про появу цього символу: хто його автор, що він символізує, акцентовано увагу на тому, як правильно носити його».

Не менш цікавим був майстер-клас з використанням розробленого і виготовленого набору для конструювання листівок з аркушів формату А-4, зображень трьох високих нагород – ордена Святого Георгія, ордена Слави, медалі «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.» і, відповідно, трьох плашок з підписами до них. «Діти з задоволенням вирізали й клеїли, тож, вважаю, завдяки такому ігровому процесу, вже точно ці два ордени та медаль у поєднанні з георгіївською стрічкою на плашках залишаться в їхній пам’яті надовго і з правильними асоціаціями.

Це далеко не перший захід військово-патріотичної спрямованості, проведений нашим музеєм. Аналогічні зустрічі вже відбулися, наприклад, «Історія військового костюма», «Пам’ятники ВВВ у Рибниці та Рибницькому районі», «Історія військової техніки», «Державна символіка ПМР» тощо. У пам’ятний день 9 травня біля входу в наш музей за традицією влаштована тематична інсталяція, присвячена святкуванню Дня Перемоги», – розповіла Оксана Урсул.

Дмитро   АКІНІН.