Фестиваль «Великодній передзвін»

Яскраві великодні виставки та концерти, просвітницькі зустрічі та змістовні духовні бесіди, а також майстер-класи відбулися по всій республіці, але найбільш масштабним і багатолюдним заходом можна вважати православний фестиваль «Великодній передзвін» у Бендерах. Таке свято у Придністров’ї відбулося вперше, а його ініціатором став Президент Вадим Красносельський.

Широке гуляння відбулося у парку Олександра Невського біля фортеці. Придністровський Державний симфонічний оркестр та хор, республіканські хореографічні, музичні, вокальні та інші творчі колективи підготували для жителів та численних гостей цікаві концертні номери. Крім того, на території парку розташувалися різні фотозони, особливу увагу привертало до себе величезне великоднє яйце. Центральну алею прикрашали казкові дерева та святкові крашанки.

«Нинішній великодній фестиваль – перший, але точно не останній. Це стане традицією, – зазначив Президент Придністров’я Вадим Красносельський. – Народ своєю активністю, своєю увагою підтверджує значущість і необхідність таких заходів, а також цього прекрасного парку».

У різних куточках були створені спеціальні зони для дітей, пов’язані з пізнанням світу, де малюки вчилися виготовляти писанки, малювали листівки за великодньою тематикою, тощо. Святкового дня гості також могли проявити свій музичний талант і захопливо вдаряли у дзвони. На народних гуляннях не обійшлося і без різноманітних конкурсів.

Зі світлим святом Великодня всіх присутніх у парку привітав архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава: «Я звертаюся до вас з актуальними словами, які йдуть з глибокої давнини, з часів святих апостолів. Ці слова і в ХХІ столітті мають знову таку ж силу. Ці слова: Христос Воскрес!» У своїй промові архієпископ подякував і Президенту республіки за ініціативу провести такий світлий фестиваль у дні надзвичайно важливого для православного народу свята. «Бажаю, щоб кожен із вас на цьому фестивалі ще раз доторкнувся до всього прекрасного, що є в наших історичних і церковних традиціях, у Придністров’ї. Нехай з року в рік ця подія стає все більш популярною на території нашої з вами улюбленої батьківщини. Миру, радості та Божого благословення», – завершив архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава.

«Великодній передзвін» став одним і з 25 запланованих культурно-масових заходів, які відбуватимуться у парку Олександра Невського поточного року.

Тетяна   БУКІНА.