Відгомін страшної аварії…

У Бендерах ушанували пам’ять загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС – найбільшій за всю історію атомної енергетики. Після вибуху 4-го енергоблоку 118 бендерських рятувальників вирушили в Україну на допомогу.

«Місце зустрічі змінити не можна», – кажуть ліквідатори найбільшої техногенної катастрофи XX століття, які впродовж кількох десятиліть збираються на набережній Дністра. Три роки тому з ініціативи представників організації «Чорнобиль» м. Бендери там встановили монумент, який нагадує про відвагу та мужність рятувальників на Чорнобильській АЕС.

Віктор Барабаш – один із сотень тисяч ліквідаторів аварії на атомній електростанції. Під час рятувальної операції він дезінфікував водяні насосні станції, які подавали питну воду в місто Прип’ять. Чорнобилець досі з жахом згадує страшну весну 1986-го року. «Це хвороба на все життя. Хтось після радіоактивного опромінення загинув відразу, а у декого наслідки його згубного впливу почали виявлятися лише з часом. Наша організація нараховує 82 учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, а найсумніше те, що більш ніж половина їх – це люди з інвалідністю», – зазначив голова організації «Чорнобиль» Віктор Барабаш. Він також підкреслив, що чорнобильці Бендер нині потребують підтримки. «На жаль, про нас часто забувають. Наша організація живе коштом власних щорічних внесків (50 рублів). Ми одне одному допомагаємо. Так, у нас є пільги, але, крім них, за фактом більше ніякої підтримки ми не маємо».

Аварія на Чорнобильській АЕС вважається найбільшою за всю історію атомної енергетики. На ліквідацію наслідків вибуху 4-го енергоблоку з усього Радянського Союзу було направлено сотні тисяч людей. Точна кількість постраждалих від цієї страшної трагедії досі невідома.

У Бендерах, відзначаючи 33-ю річницю з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції, учасники ліквідації катастрофи, їхні рідні, громадськість і представники влади міста поклали квіти до монумента, а також ушанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Леся   ПОТОЦЬКА.