Столиця відсвяткувала Великдень

У кожну православну країну раз на рік приходить світле свято – Великдень. Традиції його відзначення та обряди, що супроводжують підготовку та проведення цього дня, формувалися упродовж століть. Очевидно, саме тому ми можемо назвати Великдень святом свят, бачити його таким пишним, гарним, і, водночас, затишним та глибоко сімейним.

Великодні заходи та особливі традиції має й кожне місто та село. Кореспондент нашої газети дізнався, які святкові події відбувалися поточного року у придністровській столиці.

Літературні години, майстер-класи з виготовлення писанок та різноманітних великодніх сувенірів, виставки, ярмарки – як завжди Тирасполь зустрів світлий Великдень різноманіттям підготовчих і розважальних заходів для жителів та гостей столиці. Особливу увагу заклади культури республіки приділили саме дітям, адже знайомство з релігією – важливий етап у нашому житті.

У Меморіальному будинку-музеї академіка Миколи Зелінського для дорослих і юних шанувальників мистецтва живопису відбулася виставка «Великодній розпис». На ній побували учні навчальних закладів міста, а також представники Тираспольсько-Дубоссарської єпархії.

«Нині є багато способів і засобів, щоб прикрасити великодній стіл. З-поміж них, наприклад, святкові яйця, проте їхнє оформлення досить часто не відповідає православним традиціям. Для оздоблення люди використовують обгортки з зображенням образів святих, а після вживання прикрасу разом зі шкаралупою просто викидають у сміття. Традиції прикрашання пасхальних яєць на Русі – це розпис рослинним і геометричним орнаментами, буквами. Тому, побачивши вироби наших майстрів, ви можете взяти їх собі за приклад і оформлювати сімейний святковий стіл удома, не порушуючи православних традицій», – зазначив ієрей Георгій Кічка, звертаючись до дітей.

В експозиції для відвідувачів установи майстри декоративно-прикладного мистецтва Тирасполя підготували різноманітні великодні сувеніри: розписні яйця, шкатулки, іграшки, ляльки та інші традиційні вироби. Цього дня кожний майстер розповідав гостям про особливості своїх робіт. У холі музею також була представлена виставка картин вітчизняних художників за святковою тематикою – з видами храмів Придністров’я, Росії та України.

«Наша виставка є підтвердженням того, що ми – це частина єдиного православного світу. Ці традиції живуть, вони цікаві людям, вони знаходять новий вираз у руках наших майстрів. Нині ми бачимо, що придністровські народні умільці продовжують справу, яка закладалася впродовж багатьох століть, і цим необхідно пишатися», – підкреслила директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук.

У великодні свята у столиці відбулися також ярмарки, на яких жителі міста мали можливість придбати все необхідне для святкового столу. Паски, мед, м’ясні вироби, овочі та фрукти – придністровські підприємці підготували для городян усе найнеобхідніше для зустрічі світлого Великодня.

Світлана   ОДЕСЬКА.