Квітнево-травневі свята в Слободзеї

Слободзея завжди широко відзначає великодні й травневі свята, під час яких відбувається багато цікавих тематичних заходів, майстер-класів і концертів. Найдавніше світле християнське свято має стійкі традиції, а тому, дійсно, духовно й культурно збагачує придністровців.

Цього року Великдень майже збігся з важливими травневими святковими датами та подарував придністровцям багато вихідних. Жителі та гості Слободзеї відвідали численні виставки та майстер-класи, пізнавальні та розважальні конкурси. На одному з таких майстер-класів розповіли про головний символ християнського свята – червоне яйце. Щирі привітання та обдаровування, обмін прикрашеними яйцями теж міцно увійшов у великодню традицію. З цим символом пов’язане таке повір’я: Марія Магдалина вирішила принести радісну звістку про воскресіння Ісуса Христа римському імператору Тиберію. До нього не можна було приходити без дарів, і Марія вибрала в подарунок куряче яйце, яке символізує життя. Почувши звістку, Тиберій розсміявся і сказав: «Це так само неможливо, як і те, що твоє біле яйце перетвориться на червоне». Не встиг він закінчити фразу, як яйце стало червоним. Не тільки діти, а й дорослі взяли участь у розписі яєць.

Конкурс дитячих малюнків на великодню тематику також привернув загальну увагу. Кожна дитина проявила свої творчі здібності й відобразила на папері своє бачення Світлого Христового Воскресіння. Маленьких учасників цієї події заохочували призами та солодкими подарунками.

Ярмарок рукоділля, майстер-класи від майстринь, виставки декоративно-прикладної творчості, присвячені пасхальним традиціям, привернули увагу всього міста. Одним із найпопулярніших видів народної творчості, зазвичай, є вишивка. Голка з яскравою ниткою дарує гарний настрій, задоволення жінкам і дітям, які залюбки проводять свій вільний час за створенням шедеврів. Цього разу вишивальниці порадували й чудовими картинами з бісеру, портретами, виконаними в різних техніках, виробами з дерева, паперу та серветок.

Вінцем свята стала концертна програма у міському Палаці культури: мелодійні народні пісні та запальні танці нікого не залишили байдужими.

Віра   МАКОВА.