Перегорнімо сторінки історії, які хвилюють душу дотепер

У Дубоссарському історико-краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба!» Вона присвячена 25-річчю відбиття збройної агресії Молдови проти Придністров’я. В експозиції представлено 99 робіт: фотографії та опис подій, які відбувалися в 1992 році під час захисту ПМР.

Слід зазначити, що фотоекспозиція увічнює пам’ять захисників Батьківщини. Це вже другий проект за останні кілька років у нашій республіці. Перший під назвою «Моєї сім’ї війна не оминула», за ініціативою Держслужби засобів масової інформації ПМР та Державної установи «Приднестровская газета», був присвячений ветеранам Великої Вітчизняної війни. Акція «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба!» стартувала у 2017-му, з нагоди 25-річчя відбиття збройної агресії Молдови проти Придністров’я.

Протягом року до редакції трьох республіканських газет: «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» і «Гомін» надходили листи з розповідями й фотографіями від захисників Придністров’я, які потім друкувалися трьома офіційними мовами. Завдяки цим матеріалам, створена пересувна виставка, з роботами якої зможуть ознайомитися всі жителі республіки.

В урочистому відкритті взяли участь організатори проекту, керівництво району та міста, представники громадських організацій, школярі та самі учасники акції – захисники Придністров’я та їхні рідні.

Майже 100 знімків і описів про події 1990-1992 років надійшли від жителів республіки, які захищали незалежність молодої держави. Тепер ці спогади стануть історичною спадщиною нашої країни. Вони вже увійшли до електронного реєстру, і з часом вийде книга з однойменною назвою.

Дубоссари – друге місто в республіці, де експонуються роботи. За словами ініціаторів проекту, це невипадково. Адже саме Дубоссари в 1990 році першими прийняли удар – збройний напад з боку офіційного Кишинева. Звідси розпочалося так зване «наведення Конституційного порядку», у результаті якого за свободу молодої країни загинули троє дубоссарців – рівно через 2 місяці після проголошення незалежності Придністровської Молдавської Республіки. Далі був грудень 1991 року і чергова спроба опонівців Молдови увійти в місто, щоб розірвати молоду республіку на шматки. Тоді у нерівному поєдинку на в’їзді в Дубоссари загинули троє жителів Рибницького району. І вже через 2,5 місяці – в ніч з 1 на 2 березня 1992 року – влада Республіки Молдова розпочала остаточне вирішення питання з придністровською незалежністю й організувала в Дубоссарах провокацію – вбивство керівника районного відділу внутрішніх справ Ігоря Сіпченка. Після цього розпочалися повномасштабні бойові дії.

«Головна мета проекту – збереження історичної правди про захисників Придністров’я, – зазначив заступник голови оргкомітету, головний редактор газети «Гомін» Олександр Юшин. – У багатьох придністровських сімей є своя історія, пов’язана з бойовими діями 1992 року. Є і свої герої. І ми взяли на себе святий обов’язок: пам’ятати це і передавати своїм дітям і внукам. Адже, поки ми живі, живі й вони. Багато придністровських героїв живуть серед нас, багато їх загинуло під час захисту республіки від агресорів Молдови на початку 90-х років і вже з часом померло від важких ран. Спасибі всім, хто відгукнувся і взяв участь в акції. Адже це наш спільний внесок у збереження пам’яті захисників нашої держави. Цей проект буде продовжено, і ми чекаємо листів від придністровців, які також друкуватимуться в республіканських виданнях, а потім увійдуть до книги», – підкреслив Олександр Володимирович.

Багато експонатів виставки створено на основі повідомлень та фотографій, надісланих жителями Дубоссарського району. Автори більшості з них взяли участь в урочистому відкритті експозиції й поділилися своїми враженнями від проекту.

Віктор Катареу – голова Дубоссарської Спілки ветеранів Придністровської гвардії, який взяв участь в акції, зазначив, що для нього така виставка – дуже приємна подія. «Це, насправді, реальні кроки до збереження пам’яті про захисників республіки, якими були не тільки жителі Придністров’я, але і добровольці з інших країн близького зарубіжжя, і це дуже важливо. Добре, що серед присутніх на відкритті експозиції було багато школярів. Молодь – це майбутнє нашої республіки. Вона має поки що можливість знайомитися з історією становлення країни від безпосередніх учасників її створення», – сказав Віктор Катареу.

З особливими словами вдячності до організаторів виставки звернулася голова Дубоссарської Спілки «Пам’ять» Галина Тімонова. В її сім’ї за незалежність Придністров’я загинув один із синів, а другий – дістав дуже важкі поранення під час захисту республіки в 1990-1992 роках.

«Цей проект має дуже велике значення для всіх придністровців, а для молоді – насамперед. Ми повинні більше розповідати юним жителям республіки про наших героїв, щоб вони знали, як треба любити свою Батьківщину і захищати її. Нас учили з повагою ставитися до людей різних національностей, ми були однією родиною. Але наприкінці 80-х років минулого століття зрадники розвалили єдину велику краї-
ну – Радянський Союз і в багатьох республіках почали штучно нав’язувати націоналізм. І, звичайно, ми виступили проти націоналістів, взяли в руки зброю для захисту своєї Батьківщини. І нині наше молоде покоління живе у вільній країні, розмовляє тією мовою, якою мислить. Сьогодні головне завдання – добиватися визнання незалежності Придністровської Молдавської Республіки», – зазначила Галина Тімонова.

Усі учасники проекту подякували організаторам за можливість ще раз перегорнути сторінки історії, згадати своїх рідних і події, які хвилюють душу дотепер. Представники громадських організацій патріотичної спрямованості проводитимуть тут зустрічі з учнями шкіл міста і району, ділитимуться спогадами й будуть розповідати про історію захисту і становлення республіки. Експозиція в дубоссарському музеї триватиме до кінця березня. Потім вона побуває у всіх містах і районах Придністров’я.

Надія   ІВАНОВА.