Від пропозицій до ухвалення

Народні депутати в рамках пленарних засідань законодавчого органу держави продовжують розглядати й ухвалювати законопроекти, спрямовані на покращення добробуту і життя придністровців.

У першому читанні була розглянута законодавча ініціатива народного депутата Олександра Коршунова «Про внесення доповнення до Закону «Про податок на прибутки організацій». Документом передбачається усунути правову прогалину в податковому законодавстві, пов’язану з тим, що в чинній редакції Закону «Про податок на прибутки організацій» у перелік об’єктів оподаткування для організацій, що здійснюють діяльність на території ПМР, відсутні прибутки від курсових різниць. На практиці в організацій, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, зокрема експорт продукції, під час розрахунків, виражених в іноземній валюті, у зв’язку зі зміною офіційного курсу іноземної валюти до рубля, виникає курсова різниця, яка не є об’єктом оподаткування організацій. На думку автора законопроекту, це дозволить здійснювати розрахунок оподатковуваної бази у законодавчо закріпленому порядку, а також застосовувати єдиний порядок його розрахунку для всіх організацій.

У першому читанні була розглянута законодавча ініціатива Уряду ПМР «Про соціальний захист інвалідів». Суть ініціативи – недопущення дискримінації за ознакою інвалідності. Вона відповідає міжнародним законодавчим стандартам. Ухвалення цієї правової новели є реалізацією принципу законодавчого супроводу оголошеного указом Глави держави Року рівних можливостей. Важливо, що законодавча ініціатива, з якою виступив Уряд, базується на урахуванні думок членів громадських організацій, що об’єднали людей з обмеженими можливостями. Відповідно до статті 17 Конституції Придністровської Молдавської Республіки всі мають однакові права і свободи та є рівними перед законом незалежно від статі, раси, національності, мови, релігії, соціального походження, переконань, особистого і суспільного становища.

Мета цього проекту закону полягає в захисті та гарантуванні повного і рівного здійснення інвалідами всіх прав та основних свобод людини, а також у приверненні уваги до них як рівних собі. Нині в ПМР налічується 22 775 інвалідів, 1 314 дітей-інвалідів. Як зазначив заступник міністра соціального розвитку і праці Олег Федотов, цей законопроект дозволить покращити соціальний захист інвалідів і своєчасно реагувати на порушення їхніх прав.

У другому читанні було розглянуто проект закону «Про внесення доповнення до Трудового кодексу Придністровської Молдавської Республіки». Автором  законодавчої ініціативи є народний депутат Михайло Бурла. Цей документ розроблено з метою розширення в Трудовому кодексі ПМР (далі – ТК ПМР) прав громадян, які виховують неповнолітніх дітей-інвалідів, Законопроект підготовлений у рамках гармонізації законодавства Придністровської Молдавської Республіки до законодавства Російської Федерації.

Проект закону корегує ТК ПМР в частині права одного з батьків (в т. ч. прийомного), який виховує неповнолітню дитину-інваліда, брати щорічну оплачувану відпустку за його бажанням у зручний для нього час. Таке право надається також опікунам і піклувальникам.

Відповідно до трудового законодавства окремим категоріям працівників щорічна оплачувана відпустка може надаватися за їх бажанням у зручний для них час. Однак вищеназвані особи до них віднесені не були. Відсутність такого права робила їх заручниками свого роботодавця, який внаслідок виробничої необхідності погоджувався дати відпустку тоді, коли це вигідно йому, а не працівнику, і виключало можливість догляду за хворою дитиною.

У зв’язку з цим установлено переважне право батьків (опікунів, піклувальників, прийомних батьків) дітей-інвалідів на щорічну оплачувану відпустку. Проект закону розроблено з метою розширення прав громадян, які виховують неповнолітніх дітей-інвалідів. Пропонується встановити в ТК ПМР переважне право батьків (опікунів, піклувальників, прийомних батьків) дітей-інвалідів на щорічну оплачувану відпустку за їхнім бажанням у зручний для них час.

Депутати розглянули проект закону «Про внесення доповнень до Закону ПМР «Про фізичну культуру і спорт у Придністровській Молдавській Республіці». Автори ініціативи (Ігор Буга, Павло Шинкарюк, Андрій Сафонов) пропонують звернутися до відродження комплексу ГПО з метою зміцнення здоров’я, гармонійного і всебічного розвитку особистості, виховання патріотизму. На першому етапі пропонується впровадити здачу комплексу ГПО на рівні організацій загальної освіти та професійної освіти на добровільній основі. Як стимул для занять спортом і здачі комплексу ГПО законопроектом пропонується результати здачі комплексу ГПО враховувати під час вступу молодих людей до вищих навчальних закладів. ГПО передбачає підготовку до виконання і безпосереднє виконання учнями нормативів випробувань ГПО за трьома рівнями складності, які відповідають золотій, срібній або бронзовій відзнакам ГПО. Ця законодавча ініціатива була ухвалена в другому остаточному читанні.

Наступне засідання Верховної Ради відбудеться 28 березня цього року.

Микола   ЮРКЕВИЧ.
Фото прес-служби Верховної Ради