«Новий погляд» на молодіжну політику

У рамках Декади молоді та студентів 13 листопада стартував Республіканський молодіжний освітній форум «Новий погляд». У форумі взяли участь понад 80 представників активної молоді з усіх районів Придністров’я: студенти, представники Молодіжного парламенту, Ради молодих дипломатів, різних молодіжних організацій. Форум проходив з 13 по 14 листопада.

Для нашої країни – це перший молодіжний форум республіканського масштабу. Програма форуму охоплювала два дні, насичені лекціями, тренінгами та зустрічами. Урочисте відкриття форуму відбулося в Палаці Республіки. Від імені Президента учасників і гостей форуму привітав заступник голови Уряду Олексій Цуркан.

«Молодь – це сила і кадровий ресурс Придністров’я, який зовсім скоро очолить усі сфери життя нашої країни, запропонує сучасні рішення. Цього року придністровська молодь заявила про себе на XIX Всесвітньому фестивалі молоді та студентів у Сочі, що стало важливим досягненням народної дипломатії нашої республіки. Вважаю, такий досвід буде потрібним і в рамках цього форуму, який, безумовно, стане хорошим майданчиком для обміну думками, сприятиме розвитку перспективних ініціатив», – зазначалося в привітанні глави держави.

У рамках форуму студентам випала щаслива нагода у формі відкритого діалогу поспілкуватися з віце-прем’єром ПМР Олексієм Цурканом. Вони запитували про державні програми, спрямовані на підтримку молоді, говорили про необхідність розвитку волонтерських рухів у республіці,  не залишаючи без уваги питання працевлаштування молодих фахівців.

Основні освітні лекції та семінари пройшли на базі Придністровського держуніверситету. Серед почесних гостей форуму – представники Федерального агентства у справах молоді РФ, які поділилися досвідом роботи у сфері молодіжної політики. Так, учасники форуму зустрілися з Юрієм Афанасьєвим – директором російського Центру патріотичного виховання «Братство народів», який розповів молодим придністровським активістам про важливість виховання почуття патріотизму. «У вас є багато молодих людей, які тут народилися і виросли, але, на жаль, багато хто з них покидає країну. Чому так виходить?», – це його запитання стало дискусійним, а учасники форуму висловлювали свою думку про те, що для кожного з них означає бути патріотом своєї країни. «Єдина правильна відповідь заснована не на юридичному праві особистості, а на нашому природному праві людини. Та праця, яку наші предки вклали в цю землю, те, що вас оточує нині, дає нам право вважатися причетними до історії своєї держави. Скільки сил було вкладено багатьма поколіннями до вас, щоб у Придністров’ї все було. Чисте поле захищати ніхто не буде, а тільки те, що вистраждане працею і потом наших предків», – підсумував Юрій Віталійович.

Інтерактивним заходом першого дня став тренінг з підготовки та проведення громадських заходів. З метою розвитку лідерських якостей в організації роботи з молоддю всі його учасники спробували підготувати план потенційного заходу, який можна було б провести в республіці.

Наступного дня в рамках освітньої програми форуму відбулася зустріч із проректором у справах молодіжної політики ПДУ професором Валентиною Єні, яка, маючи величезний досвід, виразила готовність поділитися ним із молодими лідерами. «У нас створені всі умови для розвитку молодіжної політики. Є умови для реалізації творчого потенціалу наших молодих людей. Молодь – енергійна і критично мисляча частина суспільства, яка в силу своїх фізичних і духовних якостей формуватиме придністровське суспільство і державу», – підкреслила Валентина В’ячеславівна. Таким чином учасники форуму більше дізналися про молодіжну політику в нашій республіці та в ПДУ безпосередньо, а також  отримали відповіді на свої запитання.

До програми другого дня форуму увійшли також лекції, семінари та різноманітні тренінги. Останні викликали великий інтерес учасників, особливо з питань лідерства і утворення команд, на яких представники молодіжного активу в ігровій формі отримали навички того, як згуртувати колектив для спільної роботи над проектами. Багато приємних емоцій залишив тренінг «Комунікативна компетентність спеціаліста в роботі з молоддю». Спікером заходу виступила Марина Георгіївна Тимчек – начальник управління інспектування, атестації та моніторингу системи освіти Міністерства просвіти ПМР, викладач психології вищої кваліфікаційної категорії. Педагог розповіла студентам про невербальне спілкування. За її словами, правильна інтерпретація невербальних сигналів є умовою спілкування. На тренінгу було розглянуто 18 основних жестів, які ми часто використовуємо в житті. Учасники заповнювали таблицю, де кожен записав своє розуміння жесту. Наприклад, потирання долонь у декотрих студентів викликало приємні відчуття теплоти, інші – вважали це знаком єхидства й обману. Але в цілому за допомогою потирання долонь люди невербально передають свої позитивні очікування.

Підсумки першого Республіканського молодіжного освітнього форуму «Новий погляд» підбили 14 листопада в актовому залі головного корпусу ПДУ. Всім учасникам вручили пам’ятні іменні сертифікати. На закритті форуму була присутня міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова, яка, звертаючись до присутніх, зазначила важливість для молоді цього заходу: «Спасибі вам за  актуальні запитання. Саме вони показали вашу залученість і небайдужість до того, що відбувається в нашій країні».

Від себе додам, що організатори, координатори та волонтери зробили цей форум незабутнім. За словами його учасників, він їм дуже сподобався, вони знайшли нових друзів та людей, натхнених спільними ідеями й інтересами.

Дарина   КУЛАКОВА.