Що натуральніше, то смачніше

У селі Суклея відчинив свої двері Регіональний консультаційний центр з питань ведення екологічного сільського господарства. Це стало можливим у рамках Програми «Підтримка заходів щодо зміцнення довіри», що фінансується ЄС та впроваджується ПРООН. Таким чином, аграрії Придністров’я можуть скористатися консультаціями фахівців з питань ведення органічного сільського господарства.

Оскільки в Придністров’ї сільське господарство активно відроджується, виникла необхідність у відкритті такого центру. Сучасні сільгоспвиробники роблять ставку на поєднання старовинних методів господарювання з останніми науковими дослідженнями в галузі  екосистем. З кожним днем зростає усвідомлення переваги екологічно чистих продуктів харчування, так само зростає кількість фермерів, охочих виробляти їх.

«Для кожної культури характерні свої технології. На сьогодні мені, наприклад, не вистачає технологічних знань щодо вирощування баштанних культур, кукурудзи, соняшнику. Якщо буде такий координаційний центр,  то я зможу в ньому знайти відповіді на свої запитання», – пояснив фермер Григорій Братусь.

Відкриття консультаційного центру стало можливим завдяки співпраці між організацією «CUTEZATORUL» і «Виталити». Партнерами проекту виступили АТ «ЭкоАгриНорд» та ДО «Белый мост». Консультації сільгоспвиробникам надаватимуться безкоштовно. Необхідна інформація надаватиметься не тільки великим виробникам, але і тим, хто має невеликі присадибні ділянки.

«Починаючи з 2016 року, ми акцентуємо увагу аграріїв, сільгоспвиробників та споживачів з обох берегів Дністра на важливість і перевагу переходу на екологічне сільське господарство. Кожен споживач за бажання повинен мати можливість вживати екологічно чисті, натуральні продукти. Таким чином, виробництво екологічної продукції сільського господарства розширить місцевий ринок споживачів і дасть можливість відкрити нові підприємства, вийти на нові ринки, створити нові та більш перспективні робочі місця», – сказав координатор проекту В’ячеслав Беженар.

Головним у роботі Центру є інформування фермерів і споживачів про варіанти зниження кількості або відмови взагалі від застосування хімічних препаратів для обробки рослин, а також пропозиції щодо використання альтернативних біотехнологій, інформування та допомога в участі в міжнародних та регіональних програмах підтримки. У рамках проекту «Через плідну співпрацю екологічних аграріїв двох берегів на краще» зареєстрований Союз екофермерів і споживачів, який об’єднав близько 20 виробників, зацікавлених у використанні екологічних технологій.

Відкриття Центру супроводжувалося круглим столом, у рамках якого учасники ділилися набутим досвідом і знаннями в галузі органічного виробництва. Також говорили про необхідність формування в суспільстві стандартів культури органічного виробництва та споживання, підтримки вітчизняного виробника та підвищення інвестиційної привабливості галузі.

Олександра   ПОПАЗОВА.