У вихорі танцю – 20 років

Барвиста афіша скликала жителів Дністровська до ПК «Енергетик» на яскраве торжество на честь 20-річчя клубу сучасного бального танцю «Вікторія». Своєю майстерністю колектив заслужив визнання придністровців. Ювілярові адресували свої привітання і добрі побажання глава держадміністрації Дністровська Сергій Карюк, генеральний директор Молдавської ДРЕС Олексій Ширма, а також колеги, колишні вихованці та батьки.

Танцювальний клуб народився при ПК «Енергетик» у листопаді нелегкого 1997 року. Республіка перебувала у складних економічних умовах. Надією і вірою жили не тільки дорослі, а і діти, які пристрасно бажали творчості та краси. Саме цим відрізняються спортивні бальні танці, які необґрунтовано носили за радянських часів клеймо буржуазних. Ініціативу засновника колективу, молодого хореографа Олександра Казавчинського, підтримали керівники електростанції та Палацу культури. Охочих займатися дітей і підлітків виявилося чимало.

Треба визнати, що захоплення бальними танцями досить затратне для батьків. Довелося шити дорогі костюми, замовляти спеціальне взуття, знаходити кошти на поїздки, оплату консультацій педагогів високого класу для найперспективніших юних танцюристів. Усе це з лишком окупається, коли батьки бачать успіхи своїх дітей на танцполі. Щасливі «первістки» «Вікторії» давно вже виросли, але десь в альбомах і на полицях зберігаються їхні переможні Дипломи та Кубки. В останні роки колектив перейшов від строго регламентованого спортивного танцю до більш вільного сучасного бального танцю.

2003 року колектив «Вікторія» удостоївся почесного звання «зразковий». Юні танцюристи неодноразово підтвердили його вже під керівництвом захопленого балетмейстера-постановника Олесі Казавчинської. Плідному розвитку «Вікторії» свого часу сприяли два талановитих хореографи – Віктор Гоголь і Євген Стець.

Нині «Вікторія» цілком заслужено пишається численними перемогами на районних, республіканських та міжнародних конкурсах і фестивалях. Біографія «Вікторії» налічує сотні концертних виступів, і за кожним – наполегливі тренування і репетиції, пошуки і знахідки. Богиня танцю Терпсихора явно протегує колективу. Зал на ювілейному концерті був повний глядачів. Захоплені оплески викликали композиції, які увійшли до золотого фонду: «Дністровський вальс», «Стихія танго», «Пірати Карибського моря», «Пелюстки сакури», «Хора дин Молдова» «Улюблена Одеса – місто біля Чорного моря».

Ювілярів вітали інші творчі колективи міста енергетиків, зокрема танцювальний колектив «Гармонія» із села Незавертайлівка, організований вихованкою «Вікторії» і продовжувачем справи батьків Юнною Казавчинською. Справжньою зіркою танцювального шоу стала Регіна Паїрелі. Зараз вона навчається в Одесі й керує бальним колективом «Полум’я», який також приїхав до Дністровська привітати «Вікторію» і порадувати глядача своєю високою майстерністю.

Понад дві години на сцені панував чарівний вихор дивовижної краси танців. Свято радісних ритмів, неповторної краси і наснаги ще раз показав, які талановиті наші діти. Усі учасники концерту отримали солодкі призи від Молдавської ДРЕС. Батьки подарували юній «Вікторії» великий ювілейний торт, побажали нових досягнень і довгого творчого шляху.

Лариса   НІКОЛАЄВА.