У ньому б’ється пульс життя села

Днями мешканці селища Гояни Дубоссарського району відзначили 60-річчя від дня заснування. На честь цієї події у центрі культури, відпочинку і творчості відбулося велике свято.

Свій 10-й день народження відзначає також  фольклорний ансамбль «Нистрянка» – переможець цьогорічного республіканського фестивалю народних традицій «Родник» і численних конкурсів у Придністров’ї та за його межами. Колектив був створений за ініціативою директора Будинку культури селища Гояни Олени Згері. Ця  енергійна, душевна, творча жінка відновила в селі музичний колектив, який зберігає  народні традиції й дарує людям хвилини щастя.

«Нам вдалося зберегти народні звичаї. До нас прийшли люди, які дійсно люблять народні пісні, а також майстри рукоділля. Це частина нашого життя, і ми радуємо  своєю творчістю мешканців не тільки селища Гояни, а і всієї республіки. Співаємо пісні молдавською, українською і російською мовами. Наша країна багатонаціональна, і ми сповнені віри в те, що робимо свій внесок у збереження народних традицій», – розповіла директор Будинку культури села Гояни Олена Згеря.

Гоянський Будинок культури – один із небагатьох у Дубоссарському районі сільських установ, де на сьогодні функціонує кілька колективів. На початку цього року, завдяки зусиллям небайдужих людей, приміщення Будинку культури нарешті газифікували й відновили в ньому  систему опалення. Тепер тут знову можуть займатися різними жанрами творчості місцеві жителі й у зимовий період. Нині тут працюють вісім колективів, з них – п’ять дитячих і три дорослих. Селище Гояни славиться на всю республіку своїми виконавцями й майстрами народної творчості. От і до ювілею жителі села підготували яскраву святкову програму: театралізовану виставу, музичні народні, естрадні й танцювальні номери, виставки умільців рукоділля і національної молдавської кухні.

«У Будинку культури б’ється пульс життя села – це спільний дім, у якому є світло, енергія, креатив, мистецтво. І люди, які з дитинства проходять через нього, стають кращими й дарують у подальшому житті цей промінь світла іншим. Дуже радісно, що в наших селищах поступово відновлюються такі осередки культури, адже всім їм уже чимало років. І люди в селі мають місце, де можна  не тільки працювати, а й відпочити. Тоді життя буде повноцінним, і,  на мій погляд, такі місця не покидають у пошуках кращої долі», – зазначила заступник голови Союз молдаван Придністров’я Галина Гурські.

З ювілеєм закладу поздоровила мешканців села Гояни заступник глави Дубоссарської держадміністрації Наталія Кравець, зазначивши, що люди, які відвідують Будинок культури, роблять життя навколо себе яскравішим, радіснішим і добрішим. «У вас є на сьогодні гідні умови для того, щоб молодь навчалася мистецтва, а дорослі люди могли з користю проводити свій відпочинок. Успіхів вам, натхнення, творчих перемог і щастя», – побажала їм Наталія Кравець.

Єфросинія Чижевська – пенсіонерка, до селища Гояни переїхала 20 років тому з Кишинева. Усе життя працювала вона кухарем у лікарні, а тепер зізнається, що на заслуженому відпочинку почалось інше життя – вона потрапила у світ мистецтва. Незважаючи на роки, жінка самореалізується в іншому напрямку творчості, не пов’язаному з виготовленням їжі. Єфросинія плете гачком чудові вироби, пише вірші, які потім перетворюються в пісні. Вона стояла біля витоків створення фольклорного колективу «Нистрянка», у репертуарі якого тепер є частина її пісень. «Для мене наш колектив – це друга родина. На репетиціях ми забуваємо про всі проблеми, які бувають у житті кожної людини. Ми радіємо від спілкування, а  від виконання народних пісень – дістаємо позитивні емоції, настрій і віру у світле майбутнє. Не уявляю тепер своє життя без цього. Спасибі нашому керівнику Олені Згері, що створила такий колектив», – розповіла Єфросинія Чижевська.

Багато слів подяки й поздоровлень лунали цього дня зі сцени Будинку культури від керівництва села Гояни, Державної служби з культури та історичної спадщини, Дубоссарського управління культури, Союзу молдаван Придністров’я. Ювілярам вручали листи подяки, грамоти й подарунки. Святкова програма тривала три години й залишила добрі спогади в серцях глядачів.

Надія   ПОЛОНСЬКА.