Лине слово українське над Дністром

Лунало воно у веселих українських піснях, у поетичних рядках і прозі: 22 травня в столичному парку культури та відпочинку «Перемога» (саме у день 158-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка) відбувся фестиваль газети «Гомін».

Колектив редакції українськомовної республіканської газети «Гомін» ініціював проведення фестивалю свого видання. Це перший такий захід, який мав на меті розповсюдження українського друкованого слова, популяризацію творів українських і придністровських письменників та поетів, які розміщаються на сторінках нашого видання, а також збільшення кількості передплатників.

«Гомін» має близько 2 тисяч передплатників, газета є у вільному продажі, її читають у сім’ях і використовують на уроках офіційної мови. Видання стало вірним другом та порадником не тільки в українськомовних родинах, а й серед поляків, росіян, білорусів, які знають і полюбляють мелодійну, прекрасну українську мову.

Той, хто читає газету, завжди може довідатися про діяльність Верховної Ради, Уряду та Президента ПМР, насолодитися перлами усної народної творчості, познайомитися з традиціями та звичаями українців, відчути смак українського поетичного слова, читаючи вірші наших постійних дописувачів – поетів Галини Васютинської, Надії Делімарської, Віталія Сайнчина, Олени Гешко. Відвертими та зворушливим можна назвати прозові твори Володимира Пукліча, Олексія Бабіна та інших авторів, що багато років поспіль співпрацюють з нашою редакцією.

Кожен номер газети містить тематичні сторінки з української мови та літератури, матеріали яких учителі всіх навчальних закладів республіки можуть використовувати під час уроків або як додатковий матеріал.

Подвижником у цій справі можна без перебільшення назвати Ніну Шуляк – учителя СШ № 18 м. Тирасполя. З року в рік вона збирала та систематизувала газети за темами для кожної вікової категорії, складала окремі папки, якими користується на уроках як молодших, так і старших класів. Її учні добре знають письменників і поетів Придністров’я та України. Вони виразно читали ці твори з літньої сцени парку, виступаючи перед учасниками фестивалю, як, зрештою, й учні інших шкіл.

Низький, доземний уклін кожному вчителеві, кожному учневі, а особливо керівникові методоб’єднання вчителів української мови м. Тирасполя Ользі Бурдужі та всім, хто не залишився байдужим до заклику взяти участь у такій яскравій події. Всі постаралися на славу: учні кожної школи, а також курсанти Тираспольського Суворовського військового училища та студенти кафедри української філології ПДУ ім. Т. Г. Шевченка виготовили спеціальні таблички з публікаціями та цілими сторінками газети «Гомін», які видавалися у різні роки, були приурочені до різних важливих подій та свят.

Заступник головного редактора газети «Гомін» Любов Фетісова представила учасникам заходу колектив редакції – кореспондентів та коректорів. Вона висловила сподівання, що нинішній фестиваль стане початком тіснішого безпосереднього спілкування з читачем, адже колектив редакції «…свою щоденну роботу над кожним номером вважає надзвичайною місією: інформувати придністровський народ про всі події, які відбуваються в республіці, брати до уваги зауваження і пропозиції своїх читачів, робити усе, щоб газета була привабливішою з точки зору дизайну і за змістом».

Почесними гостями фестивалю стали депутат ВР ПМР Ігор Буга – голова Комітету з громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики – та його заступник, депутат Андрій Сафонов; заступник міністра просвіти Алла Ніколюк; заступник керівника Державної служби ЗМІ Тетяна Севастьянова; в. о. начальника управління соціального розвитку держадміністрації м. Тирасполя та м. Дністровська Ганна Хащевська; завідувач кафедри української філології ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Олена Якимович; провідний спеціаліст Управління народної освіти столиці Ганна Соколова.

Виступаючи перед присутніми, депутат ВР Ігор Буга подякував колективу редакції за ініціативу, за гарний почин, та висловив сподівання, що подібні заходи відбуватимуться й надалі. Він підкреслив значення української мови у нашій багатонаціональній державі та сказав про необхідність будувати рівноправні стабільні відносини з сусідами.

Андрій Сафонов, підтримуючи свого колегу, звернув увагу на велику кількість молоді, що прийшла у вишиванках, з транспарантами в руках, на яких красувалися заклики читати та передплачувати газету «Гомін». Депутат зауважив, що присутність молоді дає надію на подальший розвиток газети, свідчить про її популярність як засобу просвіти та збереження національної культури.

Вітальний адрес від ректора ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, професора Степана Берила зачитала Олена Якимович: «Шановний Олександре Володимировичу та колектив державної республіканської газети «Гомін»! За час існування ваше видання пройшло довгий і тернистий шлях, з номера в номер карбуючи літопис становлення й розвитку ПМР. Змінювалися обсяги, поліграфічне наповнення, тематика публікацій… Незмінним залишається одне: газета завжди була і залишається об’єктивною, тематично багатогранною, близькою читачеві, їй довіряють, її читають, вона розповідає про головні події, про людей, які прославляють наш край. Видання сприяє популяризації українського слова, відродженню та збереженню національних звичаїв і традицій, вітчизняної історії, вчить любові й толерантності, щирості та відданості своєму народові. Бажаємо колективу редакції творчих успіхів, професійного зростання, постійного зростання читацької аудиторії, нових цікавих тем, гострого пера, сміливих проектів і наполегливості в досягненні нових висот на ниві журналістики».

Тамара Івангородська, наша постійна читачка та передплатниця газети з м. Бендери, у своєму привітальному слові побажала колективу редакції «…родинного щастя, натхнення, творчої наснаги у реалізації високих задумів».

Свої вірші читала поетеса Надія Делімарська, з добрими побажаннями виступив ветеран Збройних сил СРСР Юрій Ільяшенко.

Яскравим завершенням свята став виступ дитячого колективу естрадної пісні «Дитинство» під керівництвом Любові Богомякової та покладанням квітів до пам’ятника Великому Кобзареві, організацію якого взяла на себе Галина Кобилянська – учителька української мови столичної СШ № 12.

Перший фестиваль газети «Гомін» завершився. Враження залишилися найрізноманітніші, але головним висновком є думка Ігоря Буги про те, що ідею необхідно підтримати, поширити по республіці, робити все, щоб до друкованих видань привернути більше уваги громадян.

Аліса   КОХАНОВА.