Усі важливі питання – на контролі у Голови Уряду ПМР

Прем’єр-міністр Олександр Мартинов відвідав Дубоссарський район, щоб особисто ознайомитися з проблемами жителів. Члени Уряду провели важливу нараду з керівниками комунальних підприємств міста Дубоссари.

У першу чергу представники виконавчої влади відвідали Меморіал Військової Слави, де поховані радянські солдати й офіцери, які визволяли район від фашистських окупантів, воїни-інтернаціоналісти та захисники Придністров’я. Члени урядової делегації вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання та покладанням квітів до могил загиблих воїнів.

На зустрічі з жителями міста ключі від квартир, придбаних за дорученням Олександра Мартинова, одержали 4 ветерани: Віктор Катареу, Олександр Вакарчук, Олександр Аріонов та Олександр Іваницький. Голова Уряду від імені керівництва держави висловив захисникам глибоку подяку за те, що вони відстояли республіку і сприяють її становленню та розвитку. «Ми знаємо, скільки загинуло людей під час бойових дій на початку 90-х років. Це і захисники Придністров’я, і мирні мешканці міста і району. Хочу висловити особливу подяку Союзу інвалідів – захисників, це була їхня ініціатива. Бажаю вам, щоб нове житло було для вас теплим і затишним», – підкреслив Олександр Мартинов.

За словами Голови Уряду, зустрічі з мешканцями республіки надзвичайно важливі, оскільки вони можуть почути відповіді на запитання та дізнатися про строки їх реального розв’язання. Так сталося і цього разу. Порушені проблеми торкалися кадрового забезпечення соціальних закладів міста і району, відновлення матеріально-технічної бази спортивних шкіл, оздоровлення дітей та пільгової категорії громадян, оновлення транспортного парку для закладів УНО, розвитку овочівництва в районі. На всі запитання Олександр Мартинов відповів предметно, відразу на зустрічі дав конкретні доручення профільним міністерствам і відомствам, щоб вивчити ситуації та ухвалити відповідні рішення. Деякі питання він узяв під особистий контроль.

Голова Уряду пообіцяв допомогти багатодітній матері Ганні Завтур, у старшої дитини якої діагностовано пухлину головного мозку. Хлопцеві півтора року, а було зроблено вже дві операції в Кишиневі та Москві, але зараз стан його погіршився і необхідне лікування дорогими медпрепаратами. «Ми будемо збільшувати перелік медикаментів, придбання яких для важкохворих жителів республіки фінансує Міністерство охорони здоров’я, а також зробимо все можливе, щоб допомогти вам», – зазначив прем’єр-міністр.

Багато проблем Дубоссарського району пов’язані з ремонтом соціальної, комунальної та дорожньої інфраструктури. «Ці проблеми не вирішувалися належним чином десятиліттями, нині спостерігається рух уперед. Ми налаштували бюджет так, щоб гроші витрачалися на зарплати, пенсії, медикаменти та на реконструкцію соціальних об’єктів комунальної інфраструктури», – сказав прем’єр. За його словами, тепер усі інвестиційні плани з оновлення інженерних мереж складатимуть на 3–5 років.

«По мірі того, як зменшуватиметься кількість проблем у соціальній інфраструктурі, змінюватиметься сама структура Фонду капітальних вкладень. До 2022 року ми плануємо приблизно 50 % коштів витрачати вже на ремонт комунальної галузі. Тобто вкладатися в те, щоб ми, наші діти, онуки були забезпечені водою, теплом та електроенергією. Ми будемо пропонувати Верховній Раді гібридну модель фінансування цих інвестицій: частина – за рахунок платежів громадян, які вони вносять за комунальні послуги, і частина – за рахунок бюджетних коштів. Якщо таку модель не використовувати, то істотно зрушити розв’язання цих питань ми не зможемо», – пояснив Голова Уряду.

Говорячи в цілому про формування програми капвкладень, Олександр Мартинов указав на чільну роль у цьому процесі місцевої влади та громадськості.

«Тут немає популістських рішень з боку міністерств або відомств. Це проблеми, які ідентифікують самі громадяни на місцях, і ми під них виділяємо ліміти. Це найбільш правильний шлях. Ми будемо відстежувати, щоб кожен вкладений рубель відповідав інтересам максимальної більшості людей», – підкреслив прем’єр.

Надія   ІВАНОВА.