Щоб слухати й чути позиції одне одного…

У Рибницькій держадміністрації відбулися громадські слухання про можливість перенесення Республіканської психіатричної лікарні з села Вихватинці в місто Рибницю. Розв’язання цього актуального питання з рибничанами обговорив заступник Голови Уряду ПМР, міністр охорони здоров’я Олексій Цуркан.

На порядку денному зустрічі стояло питання щодо можливості розміщення Республіканської психіатричної лікарні в межах міста, а точніше в мікрорайоні Вальченка, на території нинішньої дитячої поліклініки. Міністр охорони здоров’я зазначив, що варіант розв’язання порушеної проблеми ще не знайдено. Для того, щоб почути думку жителів міста і були ініційовані громадські слухання.

Олексій Цуркан представив присутнім соціальні та фінансові обґрунтування пропозиції. Жителів міста поінформували про проблеми Республіканської психіатричної лікарні, зокрема, про невідповідність її приміщення сучасним стандартам і вимогам. Побудована в 1969 році споруда не мала жодного капітального ремонту. Виявлено великі проблеми з подачею електроенергії, з водопостачанням і каналізацією. Не вистачає площ для розміщення пацієнтів, зона, призначена для прогулянок, також не відповідає нормам – вона має неприпустимо малі розміри. Усе вище сказане – це лише вершина «айсберга».

Рибничани з розумінням поставилися до проблем названої медичної установи, проте одностайно висловилися проти розташування психіатричної клініки в межах міста. Як аргумент були представлені документи СанПіНу МОЗ ПМР, якими встановлені нормативи щодо розміщення таких закладів на відстані не ближче 500 м до житлових будівель. Це означає, що відповідно до чинних законів ПМР дислокація психіатричної лікарні на пропонованій території є незаконною.

Глава держадміністрації міста Рибниці В’ячеслав Фролов у своєму виступі подякував присутнім за їхню чесність і прямоту під час розгляду актуального на сьогодні питання і також чесно висловив свою думку: «… Я теж буду відвертим, скажу відкрито: особисто я – проти. Зважаючи на усі почуті тут думки, це збігається з загальною думкою…».

Після відкритого діалогу віце-прем’єр підбив підсумок: «…Ми висловлюємо свої думки, щоб знати й чути позиції одне одного…» і пообіцяв, що після того, як профільне міністерство всебічно вивчить питання з урахуванням побажань мешканців міста, з ними буде організована ще одна зустріч.

Дмитро   ВЛАДОВ.