Покращити життя співвітчизників – пріоритет діяльності законодавців

У рамках засідання Дорадчих зборів перших придністровських депутатів 23 травня засновники республіки заслухали інформацію Голови Верховної Ради Олександра Коршунова про діяльність вищого законодавчого органу ПМР і про плани роботи на 2019 рік.

Спікер парламенту у своєму виступі висвітлив основні напрямки роботи депутатського корпусу за останні роки: за 2018-й та першу половину поточного народні депутати ухвалили 455 законів, спрямованих на розвиток економічного потенціалу ПМР. «Республіка зацікавлена як у зовнішніх так і внутрішніх інвестиціях, які сприятимуть підвищенню добробуту жителів Придністров’я. 2019 року був ухвалений закон «Про державну підтримку інвестиційної діяльності», який, на думку депутатів, стимулюватиме розвиток інвестиційної привабливості й ділової активності в реальному секторі економіки, що є пріоритетним напрямком роботи парламентаріїв», – підкреслив Олександр Коршунов.

Завдяки ухваленим депутатами законопроектам, з квітня 2019 року в ПМР набула чинності нова податкова система. На думку керівника Верховної Ради, це дозволило збільшити кількість надходжень до державного бюджету, при цьому не збільшуючи навантаження на підприємців держави.

З 2018 року головний фінансовий документ ПМР є збалансованим за соціально захищеними статтями, що дозволяє своєчасно виплачувати пенсії та заробітні плати.

У рамках державного бюджету заплановано придбання житла дітям-сиротам. «Держава відповідальна за цю групу населення, тому забезпечуватиме її нормальними житловими умовами», – констатував Олександр Коршунов.

Важливою частиною цьогорічного бюджету вперше є фонд виконання наказів виборців. Його розмір досяг 8,6 млн рублів. Це по 200 тис. рублів на кожен виборчий округ республіки. Кошти спрямовуються на ремонт доріг, житлового фонду, вуличного освітлення, об’єктів інфраструктури.

Голова Верховної Ради розповів, що народні обранці в першому читанні ухвалили законопроект «Про підтримку та розвиток туризму в ПМР на 2019–2026 роки». Керівництво республіки робить усе необхідне для залучення іноземних туристів. Як приклад Олександр Коршунов навів Історичний Військово-меморіальний комплекс «Бендерська фортеця», де останнім часом відбулося багато позитивних змін.

Він підкреслив, що для депутатів Верховної Ради є досить важливими поради засновників республіки, які дозволяють ухвалювати законопроекти, спрямовані на покращення життя придністровців. Ті, в свою чергу, висловили вдячність керівнику вищого законодавчого органу ПМР за змістовну доповідь про основні напрямки
діяльності парламенту.

Микола   ЮРКЕВИЧ.